U Evropu preko ruševina

06.06.2022. - Društvo

Na pojedinim međunarodnim prelazima BiH sa susjednim zemljama infrastruktura je loša, dok oni za pogranični transport u 21. vijeku nemaju elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a koliko novca će u ovoj godini biti uloženo za sređivanje stanja na granicama nije poznato jer budžet institucija BiH još nije usvojen.


Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) naveli su da od 29 međunarodnih graničnih prelaza za promet robe i putnika svega 18 ispunjava uslove iz Pravilnika o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti.

– Infrastruktura na tim graničnim prelazima nije zadovoljavajuća. Dakle, 11 međunarodnih graničnih prelaza za promet robe i putnika ne ispunjavaju uslove koji su propisani ili ih djelimično zadovoljavaju – kazali su “Glasu Srpske” u UIO.

Pored neadekvatne infrastrukture problem sa kojim se susreću radnici na graničnim prelazima jeste i zastarjela oprema.

Kada su u pitanju prelazi za pogranični promet mali broj njih, odnosno svega osam ili devet ispunjava propise.

– Problem na graničnim prelazima za pogranični promet predstavlja i nedostatak elektro, vodovodne i kanalizacione mreže, te loša saobraćajna infrastrukture na šta mi ne možemo uticati jer nisu u našoj nadležnosti – podvukli su u UIO.

Prelazi u BiH

* 29 međunarodnih graničnih prelaza za promet robe i putnika

* 13 međunarodnih graničnih prelaza za promet putnika

* 28 graničnih prelaza za pogranični promet

* 8 međunarodnih graničnih prelaza za željeznički saobraćaj

* 4 međunarodna granična prelaza za vazdušni promet (aerodromi)

* 2 privremena granična prelaza za promet putnika (riječni)

* 1 međunarodni granični prelaz za pomorski saobraćaj
S obzirom da budžet za 2022. godinu još nije usvojen iz ove institucije nisu mogli odgovoriti na pitanje koliko će novca ove godine izdvojiti za poboljšanje uslova rada na granicama.

UIO je sprovela prvu fazu projekta video-nadzora na graničnim prelazima i instalirala video-nadzor na 36 graničnih prelaza.

– Ako novac u ovoj godini bude odobren završićemo drugu fazu video-nadzora na svim graničnim prelazima i carinskim ispostavama, gdje su zaposleni naši radnici – naglasili su u UIO.

Sanja Vulić član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH rekla je da već duže na sjednicama nisu razmatrali stanje na graničnim prelazima.

– Daleko smo mi od mnogih zemalja u okruženju, a ne možemo da se poredimo nikako sa evropskim. Prevoznici na prelazak granice čekaju danima i satima što govori da sam sistem ne funkcioniše kako treba. U tom području je kao i u ostalim oblastima u BiH, odnosno ništa nije kako treba, već je sve naopako – rekla je “Glasu Srpske” Vulićeva i podvukla da je potrebno poboljšati uslove rada na granicama.

Kapitalna ulaganja
UIO kada je riječ o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima realizuje dva značajna projekta. Riječ je o izgradnji graničnog prelaza Osoje, čija je vrijednost 5,20 miliona maraka te prelaza Doljani za koji će biti utrošeno 3,20 miliona KM.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske