U Egiptu otkriveno preko 150 antičkih statua i 250 sarkofaga

02.06.2022.

Velika količina drevnih bronzanih kipova i dobro očuvanih sarkofaga otkrivenih u egipatskoj Saqqari predstavljeno je javnosti u ponedjeljak, objavilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.


Arheolozi su u prošlosti otkrili relikvije koje pripadaju egipatskim dinastijama pokopanim u nekropoli Saqqari, ali najnoviji nalaz označava prvo i najveće otkopavanje bronzanih kipova na tom području iz kasnog perioda ili 5. vijeka prije nove ere.

Otkriveno je 150 kipova koji su napravljeni po uzoru na faraonske bogove. Kipovi su otkriveni tokom egipatske arheološke misije koja od 2018. godine vrši iskopavanja 28 kilometara južno od Kaira.

U saopštenju se navodi i kako su arheolozi pronašli bronzane posude za koje se vjeruje da su korišteni u ritualima povezanim sa egipatskom boginjom plodnosti Isis.

Misija je otkrila još 250 drvenih sarkofaga u boji s dobro očuvanim mumijama, drvene kipove, drvene maske sa zlatnom bojom i deseci figurica mačaka.

Iz perioda Novog kraljevstva, oko 15.vijeka prije nove ere, pronađeno je bronzano ogledalo, narukvice, ogrlice, naušnice i ukrasa za gležnjeve, prenosi CNN.

izvor:Glas Srpske/FOTO:klix