Trudnice koje su platile prenatalni test imaju pravo na refundanciju troškova?

18.09.2023. - Društvo

Nepravilno je i netačno plasirati informacije da trudnice tek sada imaju pravo na besplatne neinvazivne prenatalne testove, jer je u nekoliko slučajeva prethodnih godina Fond zdravstvenog osiguranja RS refundirao te troškove.

Kazala je ovo za banjaluka.com advokat iz Banjaluke Dragana Stanković povodom gromoglasnih najava nadležnih da novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju pruža nova i veća prava građanima.

“U posljednje vrijeme u medijima se provlače informacije da se trudnicama konačno omogućava pravo na besplatne neinvazivne testove u svrhu održavanja trudnoće, ali su one na osnovu Ustava Republike Srpske i ranije imale to pravo”, kazala je Stankovićeva.

Presude Vrhovnog suda RS

Prema njenim riječima, radila je na predmetima gdje su trudnicama ljekari preporučili te testove i koje su potraživale refundaciju troškova, ali ih je FZO RS odbio.

“Predmeti su se završili tako da je Vrhovni sud RS potvrdio da trudnice imaju pravo da koriste zdravstvenu zaštitu na teret javnih prihoda. U mome predmetu, trudnici je nakon presude Vrhovnog suda RS, FZO u cjelosti refundirao troškove za pomenute testove”, rekla je Stankovićeva ističući da se radilo o medicinski indikovanim slučajevima.

Stav Vrhovnog suda RS, dodaje Stankovićeva, izražen je u dosadašnjim presudama, a do kada će imati taj stav ne zna se. 

Ko ima pravo na refundaciju?

“Stava sam da trudnice koje imaju osnova za to treba da traže da im se refundiraju sredstva, naravno u zavisnosti koliko daleko žele da idu u ostvarenju svojih prava”, naglašava Stankovićeva.

Kako pojašnjava, novi zakon propisuje da je zdravstvena zaštita “skup usluga i aktivnosti za unapređivanje i očuvanje zdravlja ljudi, sprečavanje oboljenja i povreda, rano otkrivanje oboljenja, blagovremeno liječenje i rehabilitaciju.

“Jedan genetski neinvazivni test koji pomaže u praćenju i održavanju trudnoće može da se podvede pod kategorije pravovremene dijagnostike, sprečavanje oboljenja, blagovoremeno liječenje i slično”, jasna je Stankovićeva i dodaje da je još prije nekoliko godina Vrhovni sud RS potvrdio ono što piše u Ustavu, a to je da da tri kategorije stanovništva imaju pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda neposredno na osnovu Ustava: trudnice, stara lica i djeca, dok se za ostale kategorije stanovništva to detaljnije uređuje zakonom.

FZO RS: Nisu predviđene refundacije za NIPT

U FZO RS su ranije kazali da je novim Programom predviđeno da na besplatni neinvazivni prenatalni test imaju pravo sve trudnice, bez obzira na godine, izuzev onih kod kojih test nije izvodiv.

“Onog momenta kada Univerziteski klinički centar RS bude spreman da prima uzorke, pravo na NIPT će početi da se primjenjuje, odnosno FZO će početi da finansira ovo pravo. Do tada nisu predviđene refundacije troškova za NIPT”, kazali su u FZO.

Poslali smo upit FZO RS kako bismo saznali koliko puta su refundirali troškove ovih prenatalnih testova, a koji ćemo objaviti nakon njihovog odgovora.

Ćurić: buduće majke mogu da provjere genetsko zdravlje bebe

U iščekivanju odgovora, razgovarali smo sa ginekologom Vesnom Ćurić iz Zdravstvene ustanove “Medico-S” koja je za banjaluka.com kazala da su neinvazivni prenatalni testovi važni budućim majkama, jer im omogućavaju da provjere genetsko zdravlje svoje bebe.

“Ova vrsta testova je važna zbog toga što omogućava pravovremeno otkivanje hromozomskih poremećaja fetusa. Test NIPT daje mogućnost analize određenih nepravilnosti u strukturi i broju hromozoma kao što su Down sindrom (trisomija 21 ) Edwards sindrom (trisomija 18 ), Patau sindrom (trisomija 13 ) i trizomije svih 22 para hromozoma, a i poremećaji polnih hromozoma kao što je Klinefelter sindrom, Turner sindrom, Jacobs sindrom, trisomija X i mikrodelecije”,pojasnila je Ćurićeva za naš portal.

Ističe da je najvažnija karakteristika ovih testova neinvazivnost, odnosno testiranje je potpuno bezbolno i podrazumijeva vađenje krvi.

“Najčešće se preporučuju trudnicama starijim od 35 godina, trudnicama sa lošim dabl ili tripl testom, sa opterećenom porodičnom anamnezom, trudnicama koje su prošle VTO proces kao i onima koje su ranije imale spontane pobačaje ili su tokom trudnoće bile izložene nekom štetnom uticaju”, kazala je Ćurićeva.

Cijene od 500 do 900 evra

Prema riječima jednog od distrubutera, neinvazivni prenatalni testovi su se popularizovali u poslednjih nekoliko godina, za šta je zaslužna edukacija budućih roditelja o korisnosti ove vrste testova. U zavisnosti od izabranog paketa, dodaju oni, budući roditelji za prenatalni test treba da izdvoje od 400 do 900 evra. Kod većine brendova na tržištu se cijene paketa kreću od oko 500 do oko 900 evra, a na tržištu postoje i testovi koje mogu da kupe direktno od distributera i da ga plate i do 200-300 evra manje za analizu koja je jednako kvalitetna kao i najskuplji test koji je dostupan na našem tržištu.

Banjaluka.com, J. Stanić