U Bijeljini održana komemoracija povodom smrti prof. dr Dragutina Mirovića

29.12.2022. - Društvo

Danas je, u velikom amfiteatru Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, održana komemoracija povodom smrti prof. dr Dragutina Mirovića, dugogodišnjeg profesora Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je preminuo 28.12.2022. godine nakon duge i teške bolesti.

 

Komemorativni skup je počeo minutom ćutanja. Prisutnima se najprije, u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina obratio prof. dr Srđan Lalić koji se dirljivim govorom oprostio od profesora i svog dragog prijatelja.

Dirljive riječi kroz suze svom velikom prijatelju i kolegi sa kojim se oprašta sa bolom i tugom uputio je i prof. dr Srđan Damjanović.

Prisutnima se obratila i prof. dr Jelena Damjanović koja je bila asistent i najbliži saradnik profesora Mirovića.

U ime studenata na komemoraciji je govorila Anja Rajak, opraštajući se sa „omiljenim profesorom“, prisjećajući se šala ali i upečatljivih poruka koje će njegovi studenti pamtiti cio život.

Oproštajnu pjesmu profesoru pročitala je Nela Brkić.

Mnogobrojni prijatelji, saradnici, kolege, poznanici koji su došli da izraze saučešće porodici i kolegama profesora Mirovića, svoje utiske, sjećanja, lijepe riječi, drage uspomene, upisali su u knjigu žalosti.

Sahrana povodom smrti prof. dr Dragutina Mirovića biće održana danas, 29.12.2022. godine, u 13 časova, na gradskom groblju u Pučilama.

Profesor Dragutin Mirović rođen je 1947. godine u Han Pijesku.

Diplomirao je 1977. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorirao je 1988. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Izabran je u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Privredno pravo 2006. godine na Fakultetu spoljne trgovine u Bijeljini, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Glavne oblasti interesovanja i istraživanja su mu bile: Poslovno pravo, Pravo EU, Bankarsko pravo.

Imao je izuzetno značajnu ulogu u osnivanju Više škole za spoljnu trgovinu i njenoj transformaciji u Fakultet spoljne trgovine, kasnije Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina. Obavljao je funkciju direktora Više škole za spoljnu trgovinu, a bio je i prvi dekan Fakulteta spoljne trgovine.

Ostavio je upečatljiv trag i izuzetan naučni doprinos u svojoj akademskoj karijeri. Veliki broj objavljenih naučnih radova, udžbenika, mentorstava na magistarskim, master i doktorskim studijama nastaviće da govore o njegovom životu i djelu.

Ali ono što prevazilazi sve granice su njegova posebnost i vrline. Njegova harizma kojom je plijenio, mudrost, iskustvo i znanje koje je nesebično dijelio nedostajaće prije svega njegovoj porodici, ali i kolegama, prijateljima i studentima koji će ga pamtiti po njegovoj posebnosti i ljudskim osobinama koje se rijetko sreću.

 

Bijeljina.com/FOTO: