U Banjaluci uhapšeni najpoznatiji lopovi u BiH, među njima i Sabaheta Džindo

15.06.2022.

U Banjaluci su kako prenose lokalni mediji uhapšeni su neki od najpoznatijih lopova u BiH.

Tako je policija juče lisice na ruke stavila Sabaheti Džindo iz Sarajeva, koja godinama važi za najpoznatiju kradljivcu u BiH. Istog dana uhapšeni su i Ranko Rakić i Dragan Jelača, takođe godinama poznati policiji po krivičnim djelima. Rakić je jedan od rekordera u Republici Srpskoj po broju hapšenja i počinjenih krađa.

Napali osobu s invaliditetom

Rakić i Jelača su uhapšeni u noći između utorka i srijede, zbog sumnje da su samo dva sata ranije opljačkali osobu sa invaliditetom.

Oni su ga oborili na zemlju i oteli mu ruksak s cigaretama i manjom količinom novca.

Banjalučanin Ž.U. je osoba sa invaliditetom koja koristi štaku, a sinoć je prijavio policiji da su mu dva muškarca prišla s leđa, u banjalučkom naselju Lauš, te ga oborili na zemlju i uzeli torbu s ličnim stvarima.

Samo dva sata kasnije u naselju Borik policija je pronašla Jelaču i Rakića i kod njih pronašla ukradene predmete.

Kada je riječ o Rakiću i Jelači, ovaj dvojac se na stupcima crne hronike našao i početkom septembra prošle godine.

Tada je u centru Banjaluke došlo do tuče između njih dvojice, u kojoj je deblji kraj izvukao Rakić, kojem je tom prilikom izbijen i zub. Prema tadašnjim informacijama, do sukoba je vjerovatno došlo tokom podjele plijena iz nekih krađa. Međutim, očigledno je da su se pomirili i nastavili zajedno da pljačkaju.

Zatvor

Rakiću ovo nije ni prvi put da opljačka osobu sa invaliditetom. On je nedavno i osuđen na pet godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu, jer je na Badnji dan opljačkao Banjalučanina Ljubomira B, kojem je upao u kuću dok je spavao i osim novca uzeo torbicu s dokumentima i protezu za nogu. Poslije bijega protezu je odbacio, ali ga je policija pronašla i uhapsila.

Prema presudi, Rakić je 6. januara oko 22 sata ušao u kuću Ljubomira B. u banjalučkoj Ulici srpskih rudara, zatekao ga na spavanju, te ga osvijetlio mobilnim telefonom kako bi ga probudio i tražio novac.

Vlasnik je razbojniku dao novčanik u kome je bilo 200 KM, a optuženi je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu i pobjegao.

Rakić je jedan od najpoznatijih lopova u Banjaluci i okolini; u svojoj kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela.

Radi se o osobi koja, kada je na slobodi, krade sve što stigne, a prije par godina kamere su ga snimile kako je ukrao čak i lutku iz izloga.

Očevidac ubistva

Rakić je tražen i u Njemačkoj. On je, inače, rođen u Bohumu, a u periodu od 2008. do 2016. godine počinio je 36 krivičnih djela u toj državi. Posebno se ističu krivična djela povezana s narkoticima, zatim pronevjere novca, krađe, provale i druga krivična djela.

Jelača je takođe od ranije poznat policiji zbog teških krivičnih djela, a prije par godina bio je uhapšen i zbog navođenja djece na prostituciju. Žrtve su bile mahom štićenice Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” iz Banjaluke.

Sumnjičen je i za krađe. Takođe, bio je očevidac ubistva Brune Rolda, te je na sudu svjedočio protiv optuženih. Jelača je u martu bio akter požara u napuštenoj kući u banjalučkom naselju Dolac u kojoj je našao utočište.

Izvor:Srpskainfo/Foto: printscreen