Tužilaštvo utvrdilo da dječak u Gračanici nije silovan

14.12.2022. - Društvo

U vezi sa prijavljenim događajem iz Gračanice u kojem je učestvovalo četvoro djece, ljekarskim pregledom je utvrđeno da nije bilo povreda niti silovanja kod oštećenog djeteta, o čemu se ranije špekulisalo u javnosti, rekao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Kantona Tuzla.

Prema njegovim riječima, dosad utvrđene činjenice pokazuju da se radi se o klasičnom vršnjačkom nasilju.

Istakao je da po nalogu tužioca nadležni odsjek MUP-a TK i dalje provodi istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem.

“Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog djela, prema samo jednom djetetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, će biti pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva djeteta, koja imaju ispod 14 godina, preduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje poduzima nadležni organ socijalnog staranja”, rekao je Arnautović.

Dodaje da će nakon obavljenih provjera, policija tužilaštvu dostaviti izvještaj te će se preduzimati dalje neophodne radnje.

“Veoma je važno i za medije i za institucije, kada se izvještava o događajima u kojma su učesnici djeca, naročito osjetljivim događajima,  da se to radi odgovorno i obazrivo jer se može nanijeti nemjerljiva šteta djeci, njihovom životu i  daljem razvoju”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječim, u skladu sa zakonom, tužilaštva ne iznose u javnost  informacije o radu na predmetima u kojima su uključena djeca i maloljetnici, ali, u situacijama u kojima se prenose informacije iz drugih, nezvaničnih izvora, policija i tužilaštvo mogu objaviti informacije, ali  isključivo i jedino one koje su potvrđene i dokumentovane i uz razumljivu i potpunu zaštitu djece i maloljetnika i njihovih interesa.

Izvor: Nezavisne / Ljiljana Radić