Turistički vaučeri u RS na snazi od 1. jula

09.06.2022. - Društvo

Vlada Republike Srpske danas je donijela uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera, čija je vrijednost 100 KM i koji se može koristiti jednom u periodu od 1. jula do 30. oktobra za plaćanje usluge smještaja, noćenje sa doručkom, bez obzira na vrijednost .

Korisnik vaučera može da bude svaki punoljetni građanin Republike Srpske i građanin sa prebivalištem u Brčko Distriktu sa državljanstvom Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja, koji ispunjava uslove iz uredbe za dodjelu vaučera, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Vaučer je moguće iskoristiti isključivo van mjesta prebivališta korisnika vaučera, a može da ga koristi samo lice na čije ime glasi i sa njim se može plaćati samo usluga smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom.

Jedan korisnik može iskoristiti turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od dva noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom.

Vaučer se može iskoristiti za plaćanje troškova u minimalnom trajanju od četiri noćenja

zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj u korist tri korisnika vaučera, ako se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske će po stupanju na snagu Uredbe raspisati javni poziv ugostiteljima i turističkim agencijama za učešće u projektu dodjele vaučera.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju svi ugostitelji koji su uredno izmirili poreske obaveze i imaju najmanje četiri zaposlena radnika, kao i turistička agencija nosilac licence Ministarstva koja je uredno izmirila poreske obaveze, koji su ostvarili finansijski gubitak koji podrazumijeva prosječan pad poslovnog prihoda u periodu april-jun 2020. godine u procentu od najmanje 15 odsto i više u odnosu na ostvaren poslovni prihod u periodu april-jun 2019. godine.

Izvor:Mondo/Foto:Biznisinfo