Turistička sezona na pragu, vaučera ni na vidiku

13.05.2022. - Društvo

Iako je ljetna turistička sezona na pragu, te građani uveliko razmišljaju, pa i odlučuju gdje će provesti dio ili cijeli godišnji odmor, još nije poznato kada će u Srpskoj ponovo zaživjeti dugo najavljivani i očekivani projekat upotrebe turitičkih vaučera.


Prevladava stav da se, pri odabiru destinacija, što više treba bazirati na domaće smještajne kapacitete kako bi građani svoj novac ostavljali ovdje, a domaća privreda jačala.

Međutim, još nije poznat datum početka upotrebe vaučera, iako dani i sedmice prolaze, a ljeto nam je sve bliže.

Branka Branković, portparolka Turističke organizacije Banjaluka, smatra da je neophodno što prije donijeti odluku o tome kada će početi upotreba vaučera.

“Oni su neophodni, jer pokazalo se da je i u prethodnom perodu povećan broj noćenja zahvaljujući vaučerima”, navela je za “Nezavisne novine” Brankovićeva te naglasila da Banjaluka i dalje drži primat po broju dolazaka u Republici Srpskoj.

I Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Bijeljina, stava je da je potrebno što prije odrediti datum kada će početi upotreba turističkih vaučera.

“Poželjno je da se odluka o ponovnoj upotrebi vaučera na teritoriji Republike Srpske donese što prije. Bijeljina nema puno ustanova koje su registrovane za korištenje turističkih vaučera, ali svakako podržavamo da se taj projekat što ranije realizuje. Osim toga, naši građani žele da odu na neku od turističkih destinacija u RS na odmor i pitaju nas da li je upotreba vaučera počela”, rekao je Tešić za “Nezavisne novine”.

Dragana Šobot, sekretarka Udruženja  turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori Republike Srpske, ističe da je maj, da građani treba da planiraju odmore, te da bi mogli da se, umjesto da idu vani, odluče za neku od destinacija u Srpskoj.

“I mene svaki dan pozivaju privredni subjekti, pa čak i fizička lica koja su zainteresovana da iskoriste vaučere i da planiraju odmor, te naravno agencije i hotelijeri koji hoće da pripreme ponude. Očekujemo da uskoro bude definisan datum početka primjene vaučera”, rekla je Šobotova za “Nezavisne novine”.

S druge strane, iz resornog ministarstva rekli su da trenutno sprovode pripremne aktivnosti neophodne za pokretanje i nesmetanu realizaciju projekta turističkih vaučera.

“U prethodnom periodu održan je niz sastanaka s predstavnicima privredne zajednice, na kojima su razmatrani načini unapređenja samog projekta, posebno postupka refundacije. Trenutno su u završnoj fazi pripreme neophodnih akata, a po njihovom usvajanju javnost će biti informisana o rokovima i načinima učešća u projektu. Očekujemo da sa svim tim detaljima uskoro izađemo u javnost”, rekli su juče za “Nezavisne novine” iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Takođe juče Vlada Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj.

“Izmjenama ovog zakona obezbjeđuje se pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Republike Srpske, a koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda”, saopšteno je iz Vlade RS.

Takođe, kako se dodaje, nacrtom zakona smanjuju se formalnosti u postupku izdavanja licence za obavljanje poslova turističke agencije, usaglašava sadržaj Strategije razvoja turizma Republike Srpske sa sistemskim propisima u oblasti strateškog planiranja i predviđa osnov Ministarstvu trgovine i turizma za davanje saglasnosti na standarde održivog turizma.

Izvor: Nezavisne/ FOTO: katera.news