Trud i novac otišli niz vodu

20.05.2023. - Društvo

Voda koja se povlači sa poplavljenih područja na sjeverozapadu Srpske iza sebe ostavlja pustoš i veliku štetu na infrastrukturi i oranicama, zbog čega se ratari hvataju za glavu jer je već sada izvjesno da će uloženi trud i novac propasti. U nimalo boljoj situaciji nisu ni povrtari ni voćari koji očekuju da će prinosi biti znatno smanjeni.

Poljoprivrednici su saglasni da će poplave, velika vlažnost zemljišta i mali broj sunčanih dana donijeti tešku godinu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da će štetu od poplava utvrditi komisije, ali se već sada vidi da je nemjerljiva.

– U svim oblastima poljoprivredne proizvodnje biće određene štete, ali ono što je problematično je to što još nije završena sjetva proljetnih kultura. Ima dosta parcela u koje neće biti moguće ući ni za 15 dana, što znači da su svi rokovi probijeni – rekao je Marinković. Kada je riječ o kukuruzu, do sada je, kaže, zasijano do 70 odsto planirane površine.

– Poljoprivrednici su već nabavili sjemena, ali će morati dodatno investirati ili će odustati od sjetve – rekao je Marinković.

On je kazao da je rast usjeva koji su u fazi nicanja usporila hladnoća, što se na kraju može odraziti na loše prinose, a posebno zabrinjava mogućnost pojave bolesti na zasijanoj pšenici.

Razloga za brigu imaju i povrtari, što potvrđuje i Darko Ilić iz Gradiške koji uzgaja kupus, lubenicu, krompir, luk i žitarice. Za “Glas Srpske” kaže da im je kiša donijela glavobolju.

– Sada pokušavamo da spriječimo pojavu bolesti. Nema svjetlosti, sunca i fotosinteze, sve propada, i na njivi i u plastenicima – rekao je Ilić dodavši da je jasno da će domaće povrće stići kasnije na trpeze.

Predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da su posljednje padavine poništile dobru zimu i početak proljeća bez mraza.

– Sad smo izgubili dobar dio voćnih vrsta. Prošle godine smo imali loš rod kruške, ove će sigurno biti još gore, jer su otpali plodovi. Ono što je sigurno je da ove godine skoro nigdje neće biti ni šljive. Kad je u pitanju trešnja, imala je dobru krupnoću, ali posljednjih dana kod ranih sorti sve je popucalo, jer ne trpi vlagu, hoće sunce – rekao je Dojčinović.

Jedino spasa ove godine ima za jabuku koja je, kaže, najizdržljivija.

– Jabuka je najbolje prošla, biće od 50 do 60 odsto očekivanih prinosa, što u ovoj godini i nije loše – rekao je Dojčinović.

Na većini glavnih vodotoka u Srpskoj u petak je zabilježeno opadanje nivoa vode, osim rijeke Save, koja se izlila u nebranjeno područje u gradiškim selima Gašnica, Bistrica i Vrabaška.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je situacija na poplavljenim područjima stabilna istakavši da su za 24 časa vodostaji Sane i Une opali od 40 do 60 centimetara.

– Što se tiče Gradiške i Srpca, zahvaljujući razlivanju vode uzvodno na teritoriji Hrvatske nemamo drastičan trend rasta vodostaja i on je od centimetar do dva, ali nismo izloženi velikom riziku – naglasio je on.

U Kostajnici je u petak ukinuta vanredna situacija, a kako su naveli u opštinskom Štabu za vanredne situacije, voda se povlači iz poplavljenih područja i nema opasnosti od podzemnih voda. Predstoji mehaničko čišćenje i dezinfekcija objekata, te postavljanje isušivača.

Štab je odlučio i da od ponedjeljka redovno rade škole i vrtić.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu, gdje je poplavljeno 40 domaćinstva i evakuisano 46 osoba, bili su u opadanju za po više od pola metra, ali su redovne mjere odbrane od poplava ostale na snazi.

Samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite Mirko Lukić rekao je da se ispumpava voda u naselju Radišići i kod Osnovne škole “Sveti Sava”, nakon čega će građanima biti isporučeni isušivači. Zbog oštećenja je na deset lokalnih puteva obustavljen saobraćaj.

Veliku štetu voda je ostavila i u Kozarskoj Dubici. U ovoj opštini poplavljeno je šest, a vodom je okruženo 37 stambenih objekata u naselju Špilja. Srušena su dva mosta, a pojavila su se i tri klizišta.

Po povlačenju i ispumpavanju vode, uslijediće deratizacija, dezinfekcija i procjena štete. Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je da je visok vodostaj Une najviše problema izazvao u nebranjenom dijelu naseljenog mjesta Špilja i u Ševarlijama.

– Pokušaćemo sa Vladom Republike Srpske da podignemo tu depresiju u Špilji i da ti ljudi konačno budu zaštićeni. Razumijem ih jer im se poplave dešavaju maltene dva puta godišnje. Kuće u nebranjenom dijelu Donje Gradine, u vikend naselju, su očekivano poplavljene. Očekujemo i probleme sa podzemnim vodama na području Dubičke ravni, gdje će vjerovatno zasijane površine biti pod vodom – rekao je Trubarac.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić rekao je da će opština tražiti od nadležnih republičkih institucija da hitno bude izgrađen zaštitni zid od gradske pijace do hotela “Cepter” kao i u selu Špilja.

Situacija u FBiH u petak je bila povoljnija.

Portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač rekla je da se voda na području Bihaća i Cazina povlači, dok je u Bosanskoj Krupi i dalje poplavljen veliki broj poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata.

– Nadležni preduzimaju sve neophodne mjere i radnje radi pružanja pomoći ugroženom stanovništvu – rekla je Kovačeva.

 

izvor/FOTO:Glas Srpske