Tematska sjednica Skupštine Grada Bijeljina o Banji Dvorovi

31.05.2022. - Društvo

Danas je održan međustranački sastanak predstavnika svih stranaka zastupljenih u lokalnom parlamentu na kojem je postignut dogovor u vezi sa terminom održavanja narednog skupštinskog zasijedanja.


Dogovoreno je da tematska sjednica, sa jednom tačkom dnevnog reda – Informacija o trenutnom stanju u JU „Banja Dvorovi“- bude održana 8. juna tekuće godine.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević rekao je da je održavanje sjednice inicirala koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ i naglasio da ne postoji nikakvo vanredno stanje u pomenutoj ustanovi, te da Banja funkcioniše uobičajeno i pruža svoje usluge redovno, jer je sezona otvorena.

“Na sjednici 8. juna biće riječi o rješenjima za dugoročne probleme koji postoje u ovom preduzeću. U prethodnom periodu je o „Banji Dvorovi“ bilo riječi i u Vladi Republike Srpske. Direktor Banje, gradonačelnik Petrović i ja smo razgovarali sa resornim ministrom u više navrata, ali i na forumu u Cirihu”,  kazao je Đurđević, dodajući da je banjski turizam bitan za naš grad, regiju i cijelu Republiku Srpsku.

Đurđević je napomenuo da u oblasti banjskog turizma postoji jaka konkurencija, da lokalna zajednica nema dovoljno novca za nova ulaganja u Banju, te da je jedno od mogućih rješenja prenos upravljanja na Vladu Republike Srpske, uz garancije određenih ulaganja što bi moglo dovesti do novih zapošljavanja.

“Druga opcija je, ako bi bile provedene odgovarajuće statusne promjene, neka vrsta javno- privatnog partnerstva. Trenutni problem je i status JU „Banja Dvorovi“, jer kao takav ne dopušta mogućnost da Vlada ili privatni partner ulažu sredstva u obnovu”, pojasnio je Đurđević.

On je istakao da ova tema ne treba da bude politizovana, jer je suštinsko pitanje kako spriječiti propadanje nečega što ima velike razvojne šanse i što je, na kraju krajeva, prirodno bogatstvo.

Po završetku mađustranačkog sastanka, direktor „Banje Dvorovi“ Milorad Zekić rekao je da je sezona otvorena, da Banja funkcioniše kao i do sada, ali da se stanjem brojnih objekata trebalo baviti ranije.

“Mnogi objekti su završeni 1992. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja. Mora se pronaći strateški partner koji će ove obnoviti objekte. Na taj način bi moglo biti otvoreno oko stotinu novih radnih pozicija i povećani smještajni kapaciteti”, objasnio je Zekić.

Izvor:GradBijeljina