SZO mijenja ime majmunskih boginja

16.06.2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da djeluje stigmatizujuće.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da ta organizacija zajedno s partnerima i ekspertima iz cijelog svijeta radi na tome da promijeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus.

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe nediskriminušće i nestigmatizujuće ime virusa.

Trenutni naziv „majmunske boginje“ ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama.

Zahtjev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu oko diskusije da se preimenuje kovid-19 virus, kada još nije imao naziv, u bio je okarakterisan kao Vuhan virus.

Majmunske boginje su svoje ime dobile pošto su 1958. godine otkrivene kod majmuna u laboratiriji, nakon što je bolest utvrđena u kolonijama majmuna.

Prvi slučaj oboljenja čovjeka od ovog virusa zabilježen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo.

 

izvor:aloonline/FOTO:Ilustracija