Švercovali i vozilo za golf teren

04.03.2023. - Društvo
Kućanski aparati, aroma i oprema za nargilu, parfemi, kolekcionarski novčići, lepeze, oružje, kao i foto-albumi samo su dio plijena carinika, koji su lani putnici pokušali da prošvercuju preko granice, a najčešće uz izgovore da nisu znali da se sporni predmet nalazi kod njih ili da je u pitanju neka greška.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, državljani BiH i stranci su prošle godine preko granice nezakonito pokušavali da prenesu sve i svašta, pa su tako službenici otkrili i oduzeli određene količine odjeće i obuće, zatim naočare, satove, čamce, namještaj, ali i neobične stvari poput snijeg spreja i vozila za golf teren.

Vrijednost oduzete robe, istakli su u UIO BiH, iznosi više od 7,8 miliona KM, a najviše je oduzeto duvana i cigareta, tekstila, putničkih vozila, auto-dijelova, mašina i alata. Robu, objašnjavaju u UIO BiH, šverceri sakrivaju na svim mjestima.

– Robu koju pokušavaju prokrijumčariti najčešće sakrivaju unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, a kada se to otkrije najčešća opravdanja su: “Nismo znali da se to uopšte tu nalazi”, “Vjerovatno je neka greška”, “Zaista, ne znam o čemu se radi” i slično – kazali su u UIO BiH.

Dodali su da sve zaplijenjene stvari imaju status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome šta će se desiti s njom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju.

– Naime, kada carinici oduzmu robu zbog pokušaja nezakonitog uvoza, pokreće se prekršajni ili krivični postupak. U svakom pojedinačnom slučaju čeka se na konačnu odluku nadležnog pravosudnog organa u kojoj se detaljno daju i upute UIO o postupanju s oduzetom robom. Neku vrsta robe uništavamo, najčešće cigarete, dok za onu robu za koju postoje uslovi da bude prodata, organizujemo aukcije, licitacije i direktne prodaje – objasnili su u UIO.

Novac dobijen od prodaje te robe uplaćuje se, kažu, na račun UIO i raspodjeljuje se državnim institucijama, entitetima i Brčko distriktu, sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza.

– Roba koju UIO oduzima predstavlja robu koja je prokrijumčarena u carinsko područje BiH, dakle riječ je o robi stranog porijekla za koju nisu plaćene uvozne dažbine, a to su carina i PDV te akciza ako se radi o akciznim proizvodima – naglasili su u UIO.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je da neki stanovnici pokušavaju da ostvare što veću zaradu, a jedan od načina jeste svakako da izbjegnu plaćanje poreza, akciza i drugih obaveza koje propisi nalažu.

– Te aktivnosti se intenziviraju u uslovima ekonomske krize kad ljudi ostaju bez posla i nekim vanrednim okolnostima, kada standard većine građana padne do mjere koja je nepodnošljiva pa tada pokušavaju da na neki način obezbijede svoju egzistenciju – objašnjava Grabovac.

S druge strane, Grabovac dodaje da poseban udarac ekonomiji zadaju “veliki igrači” koji uvoze ogromne količine različite vrste robe, a pri tome izbjegavaju akcize.

– Zato bi državni organi i zakonodavci koji propisuju visinu akciza, trebalo da vode računa da visina poreza i drugih davanja državi ne bude mnogo veća u odnosu na zemlje u okruženju, jer što su veće razlike u tim stopama to je i mogućnost zarade veća – rekao je Grabovac.

Kokain

U UIO BiH ističu da je u januaru ove godine vrijednost ukupno oduzete robe 10,9 miliona KM, što je više nego u cijeloj prošloj godini.

– Razlog je velika vrijednost kokaina koji su pronašli i privremeno oduzeli naši službenici – kazali su u UIO.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske