“Sve smo izgubili u nekoliko trenutaka” | Bijeljina.com

“Sve smo izgubili u nekoliko trenutaka”

18.05.2023.

Ogromne štete nastale usljed obilnih padavina i izlijevanja rijeka, ugrozile su egzistenciju oko 2000 mještana, povratnika majevičkog naselja Koraj, u opštini Lopare.

Mještani ovog područja žive od rada na svojim imanjima. Ne pamte, kažu, da je odavno bila tako rodna godina , a ovogodišnja ljetina sada im je potpuno uništena.


” Imam oko 3 dunuma jagode .Ovih dana trebala je početi berba.Sada nam je sve uništeno.A oogodišnja sjetva bila je izuzetno skupa” ,kaže Emir Karasuljić.

 


Čak je i cijena jagode ,kažu,ove godine bila bolja nego inače

“Imali smo puni rod jagode, a ja od toga živim,nemam penzije ,nemam ničega.Ničega drugog, to mi je sav prinos, tu smo sve uložili “,kaže Stanka Savić iz Milinog sela, kojoj je vodena bujica zaplavila kuće i pomoćne objekte.


Od ovogodišnjeg roda nije ostalo ništa.

“Nema se tu šta više tražiti.Šteta je velika. Sada su sve oči uoprte u nadležne. Nadamo se da će nam neko pomoći .Za nas je godina završena” kaže Perić Rajko kome su u poplavama u potpunosti uništeni poljoprivredni usjevi.

Prognoze nisu optimistične

Prema riječima agronoma usjevima koji nisu potpuno uništeni u poplavama, prijeti nova opasnost. Zbog velike vlažnosti u zemlji,kažu, očekuje se razvoj raznih patogena I bolesti ,te poljoprivrednicima sad ostaje da se i sa tim problemima bore. Veliki broj proizvođača moraće , kažu ,primnijeniti najbolje ali i najbolnije riješenje, a to je totalno uništavanje zasada i sadnja novih.

Opština Lopare pozvala je  stanovnike da prijave štetu,kako bi Komisija za procjenu mogla izaći na teren i izvršiti procjenu.

Bijeljina.com