Svakog dana na putevima Srpske 27 saobraćajnih nesreća

07.09.2023. - Društvo
Da stupce crne hronike svakodnevno ispunjavaju vijesti o saobraćajnim nesrećama, svjedoče podaci policije prema kojima se za sedam mjeseci ove godine na putevima Srpske dogodilo 5.719 saobraćajnih nesreća, što je u prosjeku 27 dnevno.

 

 

Uprkos novčanim kaznama i stalnim apelima na opreznu vožnju, na putevima Srpske, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, u saobraćajkama je od januara do kraja jula život izgubilo 59 osoba, za pet više u odnosu na isti period lani.

Statistika pokazuje da se u tom periodu ove godine dogodilo 4,4 odsto više saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period lani, a najčešće su ih prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola.

– Ove godine od januara do kraja jula u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj teže je povrijeđeno 296 lica, dok su lakše povrede zadobile 1.574 osobe. Broj nesreća sa materijalnom štetom je 4.411 i veći je za 4,6 odsto u odnosu na lani – rekla je za “Glas Srpske” načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Dodala je da je najveći broj smrtno stradalih lica evidentiran na području koje pokrivaju policijske uprave Banjaluka i Bijeljina i to po 11 lica, dok je najviše saobraćajnih nesreća, odnosno 979, bilo tokom jula.

Pored vožnje pod dejstvom alkohola, veliki broj saobraćajnih nesreća, naglasila je ona, u proteklom periodu prouzrokovali su vozači sa manje od dvije godine vozačkog staža, te oni bez dozvole.

– Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nesreća su bile neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, zatim nedržanje odstojanja, vožnja unazad, strana kretanja, prvenstvo prolaza i slične – kazala je Miljanovićeva.

Vožnja na putevima Srpske, ali i regiona, tvrde stručnjaci, postala je “ruski rulet”, a to potvrđuju i sve češći snimci koji se šire društvenim mrežama, gdje vozači voze u suprotnom smjeru ili prolaze kroz crveno svjetlo i to velikom brzinom.

Tehnički direktor “Autoputeva RS” Slobodan Stanarević kazao je za “Glas Srpske” da su autoputevi u Srpskoj maksimalno obezbijeđeni saobraćajnom signalizacijom, koja, kao ni policija, ne može spriječiti pojedine vozače da se, iz nekog razloga, ne pridržavaju pravila i naprave glupost.

– Šta se dešava u glavi vozača koji, primjera radi, vozi u pogrešnom smjeru, niko ne može da zna. Nekoliko puta se dešavalo da se na samoj traci iz nekog razloga okreću. U takvim slučajevima na sve moguće načine upozoravamo druge vozače dok policija ne dođe – kazao je Stanarević.

Zbog toga bi, ističe on, i auto-škole trebalo da malo više obrate pažnju na obuku kandidata na autoputevima.

– Činjenica je da će za pet godina Srpska biti mnogo više pokrivena autoputevima, dok istovremeno malo naših auto-škola pridaje pažnju vožnji na tim putevima – kazao je Stanarević.

Dodao je da su prije nekoliko dana na zaustavnoj traci autoputa zatekli lice koje popravlja automobil iako je prevoz putem šlep-službe “Auto-moto saveza RS” besplatan do 50 kilometara. To je, kazao je on, nedopustivo raditi na autoputevima.

– Kako bi nesreće bile što blaže, na petljama ove godine planiramo da postavimo ublaživače, u vidu ograde koja će imati amortizer koji će u slučaju nesreće ublažiti udar – objasnio je Stanarević.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS  Mladena Petrovića, broj saobraćajnih nesreća ove godine povećan je zbog veće mobilnosti.

– Tokom proteklih mjeseci je bio veliki priliv stanovništva iz dijaspore, kao i turista, što je dovelo do većih gužvi na putevima, a samim tim učestalih saobraćajnih nesreća. Tokom ljetnih mjeseci na koncentraciju vozača veliki uticaj imaju i vrućine – kazao je Petrović ističući da ga u današnjem društvu ne bi iznenadilo da postoje i neki posttinejdžerski izazovi, gdje se odvijaju takmičenja rizična po sve učesnike u saobraćaju i objavljuju na društvenim mrežama.

Stariji vozači

Mladen Petrović ističe da bi za starije vozače trebalo da bude sprovedena kampanja da bi se edukovali kako da koriste brze ceste, autoputeve i kružne tokove, kao što je to slučaj u svijetu.

– Starija lica uglavnom manje poznaju propise na pomenutim kategorijama saobraćajnica, jer su vozački ispit polagala prije modernizacije puteva – kazao je Petrović.

 

izvor:Glas Srpske