Svaka 4. žena doživjela maltretiranje na javnom mjestu

09.09.2023. - Društvo

Četvrtina ispitanih žena iz Kruševca izjavila je da su doživjele dobacivanje i verbalno maltretiranje u zadnjih godinu dana, pokazuje istraživanje Udruženja žena “Pješčanik” iz Kruševca.

 

nasilje nad ženama

Polovina ispitanica se izjasnila da je u nekom trenutku u životu doživjela nasilje, koje se dešavalo na ulici, prevozu, kafiću, koncertu, pa i na radnom mjestu – napominju Udruženja žena „Pješčanik“.

Osjećaj straha kao primarni, javlja se u prostoru koji nije osvijetljen i to čak u 70 posto slučajeva.

– Najveći broj ispitanih žena boji se da će biti fizički napadnute ili da će biti izložene seksualnom nasilju – navodi se u istraživanju “Potrebni su nam bezbijedni javni prostori” – koje je osim 180 žena obuhvatilo i 20 muškaraca različite starosti i zanimanja.

Trećina svih ispitanih smatra da lična svojstva doprinose osjećaju bezbijednosti, odnosno nebezbijednosti u javnom prostoru i da se specifičnim rizicima izložene osobe sa invaliditetom, stariji ljudi, LGBT i osobe romske nacionalnosti.

Na svojoj fejsbuk stranici, Udruženje žena “Pješčanik” prikazalo je primjere u Kruševcu, kao što su mračne ulice, haustori ili liftovi u kojima se dešavalo da žene dožive maltretiranja i napade.

A sve su to opisale na sljedeći način:

Šta je to dobar i bezbijedan grad?

– Grad u kojem se slobodno krećem i ne plašim se da će mi neko prijetiti, vikati, dobacivati, da će me neko napasti, silovati, opljačkati.

– Da su mi dostupni svi prostori, bez ograničenja.

– Da se osjećam prijatno i udobno na ulici, u parku, na trgovima, u hodniku zgrade…, prenosi Blic.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: SHUTTERSTOCK