Suspendovani tviter nalozi više srpskih ambasada

22.08.2022. - Društvo
Tviter nalozi ambasada Republike Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani su 18. avgusta, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije ”Tviter”, ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren”, navodi MSP u saopštenju.

Republika Srbija, kako se ističe, zemlja je čije je strateško opredjeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim evropskim standardima.

“Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži, koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja”, ocenjuje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se kompaniji ”Tviter” sa zahtjevom da nalozi srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Podsjeća se da je tviter nalog prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja bio blokiran i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu, i da mu je u međuvremenu odblokiran.

“Izražavamo nadu da blokada tviter naloga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji”, naveo je MSP u saopštenju.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske