Stojeće ovacije novosadske publike za “Hasanaginicu”

09.12.2022. - Društvo

Predstava Gradskog pozorišta “Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske „Hasanaginica“, nastala prema dramskom komadu Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića sinoć je premijerno izvedena u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Glumački ansambl kog čine glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada članovi ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i glumci Gradskog pozorišta “Semberija” ispraćen je stojećim ovacijama, a publika je reagovala veoma emotivno, o čemu svjedoči i izjava dr Zdenke Valent Belić, glavne i odgovorne urednica časopisa “Nový život”, profesorke slovačkog jezika I književnosti, pjesnikinje i esejistkinje

” Predstava je donijela snažne emocije i iskrenost koju odavno nisam osjetila sa scene. Na tako sjajan, a ujedno i često tumačen i postavljan, tekst LJubomira Simovića sigurno je bio rizik u koje su se pozorište u Bijeljini i prije svega reditelj Tuzlančić hrabro upustili. Ono po čemu je "njegova" Hasanaginica posebna je jedno nevjerovatno dostojanstvo cijele priče i svakog lika ponaosob, koje nikako ne umanjuje iskrenu ljudskost – već je, naprotiv, podcrtava. Sinoć smo imali prilike da vidimo zaista veličanstvene glumačke bravure, lijepo uzglobljene suptilnom režijom, snažnom i sveprožimajućom muzikom. Naoko jednostavna, no vrlo funkcionalna scenografija takođe ostavlja utisak iskusnih pozorišnih djelatnika. Predviđam da bi ova predstava itekako mogla da bude nagrađivana na predstojećim festivalima. Želim Pozorištu “Semberija” u Bijeljini još puno ovako uspješnih predstava na ogromno zadovoljstvo nas “,publike, koja u teatru nalazi katarzu i odgovore na važna pitanja, rekla je Velent Belić.

Hasanaginica predstavlja do sada najveći produkcijski poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj. Banjalučka premijera predstave je u Narodnom pozorištu Republike Srpske  9. decembra, a prva repriza 10. decembra.

Bijeljina.com