Štetan uticaj društvenih mreža na djecu i mlade

06.05.2023. - Društvo

S modernom tehnologijom, videoigrama i društvenim mrežama djeca se susreću još od predškolskog doba.

 

 

Slučajevi iz Srbije ponovo su otvorili pitanje – da li je internet više koristan, ili se može okarakterisati kao negativna pojava modernog doba?

Kada je riječ o mladim naraštajima, stručnjaci će se saglasiti da je sigurno u većini slučajeva riječ o ovom drugom.

Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija postaju svakodnevica. Prijetnje, ucjene, vršnjačko nasilje, iskorištavanje maloljetnika, samo su dio opasnosti moderne tehnologije.

 

Sociolog Srđan Vukadinovi rekao je da preko umjetne inteligencije djeca i mladi ljudi će biti priključeni na svjetski sistem znanja.

Korištenje interneta

– Oni će odmah dobijati kako se pravi natrijum hlorid, kako se rukuje s pištoljem, kako se glumi Hamlet, kako Antigona… – kazao je.

Još prije šest godina rezultati projekta u Bosni i Hercegovini i Srbiji ukazali su na porast broja djece koja svakodnevno više sati koriste internet, a u većini slučajeva bez ikakvog nadzora. Služe li takvi podaci uopće kao alarm?

Predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević istaknula je da se nada da će prevenirati stalnim razgovorima na tu temu da je odgoj najvažniji i da roditelji primarno razgovaraju sa svojom djecom, da ih vrate na pravi put i sklone od savremenog društva, odnosno ovih tik-tokova i svih tih stvari.

Emocionalno nasilje

– Da bismo prevenirali pretjeranu upotrebu interneta i igrica, mi moramo djeci nešto ponuditi, nešto što njih zanima, što vole. Da li je to neki muzički sadržaj, sportovi ili neke druge aktivnosti nije ni važno – kazala je psihologinja Đana Lončarica

Internet je sigurno jedan od najvećih izazova današnjice. Djeci je dostupan sadržaj koji može izazvati nasilničko ponašanje, ovisnost, ostaviti nesagledive posljedice, upozoravaju stručnjaci.

Maja Kovačević, koja radi u Savjetodavnoj liniji Plavi telefon, kazala je da su imali slučajeva na Plavom telefonu gdje nasilje počne na internetu.

– I prenese se na realni svijet, od emocionalnog nasilja na internetu preraste u fizičko nasilje uživo – poručila je Kovačević.

Sociolog Vladimir Vasić kazao je da, ukoliko ova tragedija koja se desila u Beogradu ne napravi ozbiljne zaokrete u sistemu i obrazovanja i vaspitanja djece i medijskim programima i generalno sistemu vrijednosti, “mi nismo napravili ništa.”

Adolescenti su najčešći korisnici društvenih mreža koje za djecu mogu predstavljati i virtualni vid nasilja i utjecati na samopouzdanje. Stoga je kvalitetno obrazovanje o sigurnom i odgovornom korištenju Inteneta prijeka potreba, odnosno kontrola upotrebe interneta ključna je u odgoju i zaštiti djece.

 

izvor:BHRT/Avaz/FOTO:Printscreen