Šta očekuje kamiondžije iz BiH nakon ulaska Hrvatske u Šengen

29.12.2022. - Društvo

Prevoznici u BiH očekuju da će im ulazak Hrvatske u Šengen zonu 1. januara iduće godine donijeti brojne probleme, počevši od višednevnih zadržavanja na granici i carini do ograničenog boravka u EU, što bi moglo izazvati masovan odlazak vozača ali i preseljenje transportnih preduzeća na zapad.

Prevoznici u BiH unazad nekoliko godina muku muče sa zastojima na graničnim prelazima sa Hrvatskom, a gužve posebno štete transportu lako kvarljive robe koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju budući da se na samo dva granična prelaza, od ukupno 17 koliko ih ima BiH sa tom zemljom, nalaze svi neophodni inspekcijski organi.

– Prevoz svih vrsta robe može se odvijati samo na prelazu Bijača i Gradiška zbog čega se stvaraju gužve. Taj problem ulaskom Hrvatske u Šengen biće samo izraženiji i mi insistiramo da se uspostavi barem još jedan prelaz na kojem bi fitosanitarni inspektori radili 24 sata – ističu u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH.

Zbog takve situacije Odbor Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta STK juče je zatražio od Savjeta ministara hitno održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se razmatrala pitanja i donijele odluke u vezi sa izazovima koje donosi ulazak Hrvatske u Šengen i ograničenju boravka profesionalnih vozača na području Unije.

– Ukoliko se ne omogući poseban tretman u pogledu boravka profesionalnih vozača u Šengen prostoru, već primjetan nedostatak tog kadra mogao bi se dodatno pojačati. Dopušteni boravak je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana – pojašnjavaju u komori.

Vlasnik prevozničke firme “Aktros” iz Prnjavora Žare Brković kaže za “Glas” da Savjet ministara mora tražiti od Brisela da se profesionalnim vozačima dodijeli poseban status kakav, na primjer, imaju piloti ili radnici na brodovima.

– Da vozač ode i vrati se iz Belgije treba mu deset dana i kada napravi sedam-osam takvih tura dobiće zabranu ulaska na šest mjeseci u EU, jer će Hrvati na to gledati kao da je on radio u Belgiji, a ne vozio robu u tu zemlju. Slovenija i Mađarska do sada to nisu tražile i gledale, ali Hrvatska hoće zasigurno jer je već nastojala da to radi. BiH mora naći način da vozači kamiona budu izuzeti od pravila da na prostoru EU mogu boraviti 90 dana jer ako vozač dobije zabranu on nema šta više tražiti u BiH – kazuje Brković i dodaje da, ukoliko se ovo pitanje ne riješi, planira kamione i radnike prebaciti u Sloveniju gdje već ima osnovanu firmu.

Da će problema biti saglasan je i predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić.

– Hrvatska će po direktivi EU pooštriti kontrole na svim graničnim prelazima s BiH. Detaljno će pregledati utovar, kabine i dokumenta što će dovesti do još dužih zadržavanja. I sada nam treba dan-dva da pređemo granicu, ocarinimo i rascarinimo robu, a od januara to će biti daleko duže. Plus što će Hrvatima trebati najmanje pola godine da se prilagode novim okolnostima. Čekaju nas kilometarske kolone na prelazima – kazuje Grbić.

Sve to će im, navodi on za “Glas”, dodatno povećati troškove.

– Vozačima moramo isplatiti dnevnicu vozili oni ili čekali na granici, a kasnićemo i sa isporukom robe i kršiti ugovorene rokove. BiH po tom pitanju ništa ne može da uradi. I do sada smo više puta tražili od Hrvatske da se poboljšaju uslovi i ubrzaju kontrole ali bezuspješno. Sada kad ulaze u Šengen, tek od toga nema ništa – rekao je Grbić.

Posljedice

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da građani ulaskom Hrvatske u prostor Šengena neće osjetiti posljedice u smislu dodatnog poskupljenja ili nestašice proizvoda koji se uvoze iz te susjedne zemlje.

– Pozitivan efekat ogleda se u tome što ulaskom Hrvatske u Šengen, prestaju kontrole na hrvatsko-slovenačkoj granici, a time i česti zastoji koji trenutno postoje i na tim graničnim prelazima – rekli su u komori.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske