Šta nakon usvajanja žešćih sankcija za one koji šaraju ćirilične natpise

13.06.2022.

 Prefarbavanje ili prekrivanje natpisa na saobraćajnim znakovima biće uskoro strogo kažnjeno ako Dom naroda Parlamenta BiH usvoji dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja koje je Predstavnički dom Parlamenta BiH već usvojio na posljednjoj sjednici.


Saobraćajni znakovi, preciznije ćirilični natpisi u FBiH, su već godinama meta vandala. U gotovo svakom dijelu FBiH moguće je uočiti da su ćirilični natpisi prefabrani ili su uz njih ispisane pogrdne poruke. U dosta manjoj mjeri slične stvari se događaju i u Srpskoj, gdje su na meti natpisi na latinici.

To u velikoj mjeri šteti ugledu mjesta te predstavlja vid nekulture, koja i ono malo turista koji dolaze u BiH upozna gdje zapravo dolaze.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać kazala je za “Glas Srpske” da je ona pri glasanju za ove dopune bila suzdržana. Navodi da je potrebno dosta opreza prilikom primjene ovog zakona.

– Ideja je naizgled dobra, ali zbog primjene, ali i onih koji to zagovaraju, a, recimo, Vaskrs čestitaju na latinici, moramo biti oprezni. Mi iz Srpske nismo imali precizan stav, malo i zbog predlagača, a njihovo obrazloženje je bilo da žele da sačuvaju ćirilicu. A to kako oni “čuvaju” ćirilicu najbolje pokazuje da nam praznike čestitaju latinicom – rekla je Novaković Bursać i dodala da su dopune ipak usvojene, ali da je sporno kakva će biti primjena tog zakona ako prođe u Domu naroda.

Prema njenim riječima, predviđene su veće kazne, ali pitanje je kako uhvatiti počinioca, jer do sada to nije zabilježeno.

– Ne možete biti protiv takvih stvari, sporna je samo primjena. Sa tim šaranjem dobijamo sliku necivilizovane sredine. Ako stranac putuje kroz BiH i vidi išaran saobraćajni znak, on nema pojma šta bi moglo biti, jer nisu svi upoznati da ovdje postoje dva pisma. To su putokazi koji imaju svoju funkciju i nikako je ne smijemo narušavati – istakla je Novaković Bursać.

Inicijativa koju je u Parlament uputio poslanik Naše stranke (NS) Damir Arnaut još u jesen prošle godine usvojena je na 29. sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

Za zakon je glasalo 27 poslanika, protiv je bilo sedam, dok je sedam bilo suzdržano.

Arnaut, koji je i uputio ovu inicijativu u Parlament, kazao je da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a i SP-a, ali i poslanici HDZ-a.

Od 400 do 1.000 KM

Po novom rješenju, za prefarbavanje saobraćajnih znakova ili prekrivanje natpisa, bili oni na ćirilici ili latinici, počinilac će morati da plati kaznu u iznosu od 400 do 1.000 maraka.

 

izvor: Glas Srpske/FOTO: Glas srpske