Sopran Lidije Jelisić Simeunović osvaja domaće i strane ljubitelje opere

17.06.2022. - Društvo

U gradu koji nema operu živi i radi tridestdvogodišnja Lidija Jelisić Simeunović, jedina operska pjevačica u Semberiji, koja se za ovu profesiju školovala u Bijeljini.

Kako otkriva pratiocima portala Bijeljina.com, jedinstven  je osjećaj baviti se tako specifičnom profesijom i biti jedini u svome gradu, biti poseban. Kroz cjelokupno školovanje stekla je veliko iskustvo u smislu koncertne prakse tj. nastupa kojih je iza nje sigurno preko stotinu.

„Odsustvo opere u Bijeljini tj. pozorišta me nije sputavalo da volim ono što radim i da pokazujem svoje znanje i umijeće što se da vidjeti kroz brojne nastupe. Operskim pjevanjem sam se počela baviti vrlo rano, već sa 13 godina kada sam krenula na časove pjevanja kod tadašnje profesorke Verice Pejić. Nakon toga je uslijedila srednja Muzička škola u Bijeljini a zatim i Muzička Akademija na Slobomir P Univerzitetu, gdje sam 2013.godine diplomirala na odsjeku za solo pjevanje u klasi profesora Olivera Njege, poznatog srpskog baritona“, prisjeća se Lidija. 

Naglašava da kao umjetnik i izvođač na neki način mora da privuče publiku, da im pruži ugođaj i za oči i za uši. 

„U mom slučaju ja se trudim da priđem uhu slušaoca u smislu da pjevam kompozicije koje su poznate širim masama. Umjetnost nije analiza, već skup emocija i osjećanja. Mislim da ako publici ne pružate dovoljno opere publika je i ne može zavoljeti. Morate da ih ,,gađate” u emociju. Na našim prostorima su popularizovani neki drugi žanrovi što ne znači da se vremenom to neće promjeniti“, kaže Lidija.  

Operska scena pored raskšnog glasa zahtjeva harizmatičnost, šarm, zavodljivost

S obzirom na to da na sceni u isto vrijeme morate biti i pjevač i glumac i plesač, i za ovu mladu ženu, koncerti često umiju da budu izuzetno naporni. 

„Vi na sceni pokazujete i muzikalnost, frazu, emocije, intelekt, znanje, obrazovanje, osjećaj za ritam, besprjekornu metriku, sposobnost da istovremeno radite nekoliko stvari, harizmatičnost, šarm, magičnost na sceni, zavodljivost, osjećaj za komično, i neprekidno davanje duše na zlatnom poslužavniku pred publikom. Sama priprema prije koncerta isto tako zahtjeva svakodnevno vježbanje, a iako se mnogima čini kao lak- opersko pjevanje je izuzetno težak žanr, i sama tehnika pjevanja je takođe zahtjevna“, navodi Lidija.

Bijeljinska publika oduševljena Lidijinim operskim nastupima

Imala je priliku da se više puta predstavi publici u gradu gdje živi i radi i na njenu sreću uvijek je bilo prisutno oduševljenje i riječi hvale za ono što radi, a posebno za emocije koje izaziva njen raskošni glas.

„Čak i oni koji nikada u životu nisu slušali operu u Bijeljini poželjeli su da ponovo prisustvuju, što mi je izuzetno drago. Svako od nas na neki način ostavlja svoj pečat i nešto po čemu će biti prepoznatljiv. Zvijezde su umjetnici koji imaju autentičnu, inovativnu interpretaciju, harizmatične ličnosti izrazitog karaktera, koji plijeni i na sceni , ali i van nje. Da biste bili harizmatični, to podrazumjeva i da ste svoji, da ste autentični, da ste baš takvi, jedna jedina vi, da ne imitirate, da ne kopirate“, ističe Lidija.

Rad sa mladim talentima 

Svoj talenat dijeli i sa najmlađim Bijeljncima kao redovan profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi ,,Stevan Stojanović Mokranjac”, gdje je sve više talentovane djece koje je samo potrebno na pravi način usmjeriti.

„Mnogo toga sam uvidjela kroz rad sa mladim ljudima, i koliko je čudo pravi talenat i koliko je muka kada je nedovoljan i kako nema napredka bez discipline, realnog sagledavanja svojih mogućnosti. I kako da se postavim kada je nesklad između želja i mogućnosti. I isto tako kolika je važnost emotivne inteligencije i umjetničkog instinkta“, zaključuje Lidija. 

Za prošlu godinu je vezuje saradnja sa tenorom iz Beča, Kristijanom Džemejnom (Christian Germaine), sa kojim je održala dva sjajna koncerta u Bijeljini i sa kojim planiram i u budućnosti da sarađuje. U planu je turneja po svim većim gradovima u Republici Srpskoj, kao i turneja u Beču. A trenutno je sve spremno za gala koncert u Bijeljini “Veče opere” u nedelju  19. juna u 19h,  gdje će u Sokolskom domu uz mene nastupiti i moji prijatelji , ulaz je slobodan , i ovom prilikom bih pozvala sve zainteresoavne građane da dođu”, kaže Lidija.

Jedina operska pjevačica iz Bijeljine nam je za kraj odala i šta potajno priželjkuje da otpjeva a nije do sada. 

„Veliki je dijapazon kompozicija koje sam otpjevala. Postoje i one koje bih voljela otpjevati a nisam do sada imala priliku, kao npr. arija ,,Der Holle Rache” (,,Kraljica noći”) iz Mocartove opere ,,Čarobna frula” . 

Bijeljina.com