Slavka Kesić Tošić – dramska umjetnica jakog temperamenta

31.07.2022.

Danas, kada Bijeljina konačno ima svoje Gradsko pozorište “Semberija”, koje baštini vrijednosti nekadašnjeg Amaterskog pozorišta “Scena”, vrijedno je podsjetiti se još jedne neosporne činjenice.

Prva profesionalna glumica iz Bijeljine bila je Slavka Tošić, rođena Kesić (1914 -1996) za koju je pozorišna kritika zabilježila da se “tokom vremena razvila u značajnu dramsku glumicu jakog temperamenta, potresne osjećajnosti i velike stvaralačke snage”.

 

Rođena je u Bijeljini 1914. godine, na početku Prvog svjetskog rata, gdje je završila osnovnu školu i Nižu gimnaziju.

Glumački studio pohađa u Pančevu, pod rukovodstvom Aleksandra Vereščagina. Glumačku karijeru započinje 1931. godine u Državnom povlašćenom pozorištu beogradsko – vračarskom, pod upravom Mike Ristića.

Do drugog svjetskog rata Slavka Kesić Tošić nastupa u putujućim pozorišnim trupama, te u pozorišu u Banjaluci, u sezoni 1937/38, kao i na Cetinju. Tokom okupacije član je Pozorišta udruženja glumaca, a nakon rata glumi u Pančevu, Novom Sadu i Subotici. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, bila je angažovana od 1947. do 1953. godine i, nakon kraće pauze, od 1954. godine, pa sve do penzionisanja 1965. godine.

Najzapaženije uloge Slavka Kesić Tošić ostvarila je tokom rada u novosadskom SNP-u, kao što je uloga Bernarda Alba – “U Domu Barnarde Albe”, F. G. Lorke, Gospođa Ane, u “Dubrovačkoj trilogiji”, Ive Vojnovića, uloga Kate u predstavi “Ekvinocio”, Ive Vojnovića, takođe, uloga Kate u “Koštani” Borislava Stankovića, Ana Pavlovna u predstavi “Živi leš” L. N. Tolstoja, uloga Filamente u “Učenim ženama” Molijera, uloga Doke u “Zoni Zamfirovoj” Stevana Sremca, Mati u “Vučjaku” Miroslava Krleže, uloge Junone Bojl u predstavi “Junona i paun” Šona O,Kejsija,te uloga Prosjakinja u “Krvavoj svadbi “, F.G. Lorke i brojne druge uloge.

Pozorišni kritičari zabilježiše i to da je Slavka Tošić Kesić spadala u one glumačke stvaraoce koji “uzbuđenje i osjećanje, izazvano kod gledalaca, plaćaju sopstvenim uzbuđenjem i neposrednim doživljajem na pozornici, što su svakako skupa i dragocjena iskustva”.

Slavka Tošić umrla je i sahranjena u Novom Sadu 1996. godine.

Bijeljina. com