Skuplje i cvijeće u cvjećarama

11.02.2023. - Društvo

Tri dana su ostala do Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinogradara , a tri dana nas dijeli i od Dana zaljubljenih – 14. februara.

Sudeći po trenutnim cijenama u cvjećarama, i buket cvijeća, najljepši i najčešći poklon za praznik,  postaje za mnoge nedostižan luksuz.

 U bijeljinskim cvjećarama nam rekoše da su nabavne cijene cvijeća i repromaterijala dostigle maloprodajne cijene u cvjećarama, tako da mnogi cvjećari ne znaju kako će i sa čime dočekati Osmi mart i da li će uopšte biti u situaciji da nabave cvijeće za svoje radnje.

 

U cvjećarskoj radnji “Orhideja plus” u Karađorđevoj ulici rekoše nam da su cijene cvijeća u Holandiji, odakle se i uvozi najviše cvijeća u BiH, drastično povećane zbog poskupljenja plina u Evropi. Cvjećari, ali i kupci cvijeća našli su se u svojevrsnom žrvnju cijena, između “čekića i nakovnja”. Po onoj narodnoj: “Ako uzmeš pokajaćeš se, ako ne uzmeš, opet ćeš se pokajati”, mnogi bi rado digli ruke od cvijeća,ali, onda se dovodi u pitanje životna egzistencija većeg broja ljudi.

“Petoro nas u porodici živi od ovoga, međutim, pitanje je do kada će to trajati.  U proteklih godinu dana cijene cvijeća i repromaterijala su tri puta povećavane. Sve je i do tri puta skuplje. Ko će vam kupiti buket cvijeća koji sada kod nas košta još uvijek 17 KM, a sutra treba da ga prodajemo  po 25 KM? Jedna ruža po nabavnoj cijeni košta 3,5 KM. Još uvijek držimo stare cijene, ali, ne možemo još dugo izdržati ovaj pritisak”, kaže vlasnica ove cvjećare. Veći buketi cvijeća koštaju četrdesetak, pa i do 50 KM.

Ova predivna korpa sa 18 ruža košta 80 KM. U razgovoru sa cvjećarima otkrili smo još jednu neveselu činjenicu. Mladi sve više odlaze s ovih prostora, te je sve manje zaljubljivanja. Starija, penzionerska populacija, ne može ni razmišljati o tome u situaciji kada su penzije male, a zdravlje poprilično narušeno.

Bijeljina.com