Sindikalci osudili napad na radnika “Nešković” pumpe, protiv nasilja i poslodavci

17.08.2022. - Društvo

Napad na radnika pumpe „Nešković“ u Bijeljini za svaku je osudu, a nasilnika obavezno treba prijaviti, makar prekršajno da odgovora.

To poručuje predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Srpske Goran Savanović, koji naglašava da je riječ o bahatom ponašanju poslodavca koji se neljudski ponio prema svom zaposlenom.

“Ovo ne samo da je nemoralno i neljudski, nego podrazumijeva krivičnu, u najmanju ruku prekršajnu odgovornost. Protiv takvog poslodavca radnik obavezno treba da podnese prijavu. I ne treba da se plaši, jer sigurno je da on neće ostati u toj firmi”, kaže za Srpskainfo Savanović.

Riječ je, naglašava Savanović, o poslodavcu koji, nače, kotira kao loš, koji slabo plaća radnike i zabranjuje sindikat.

“O njemu, zaista, ne možemo ništa pozitivno da kažemo, osim da postavimo pitanje u kojem pravcu će se razvijati ova firma, s obzirom na to na svakom ćošku otvaraju pumpe, a da se radnici žele na sva usta”, ističe Savanović.

Podsjetimo, na Fejsbuk stranici “Crna lista poslodavaca RS” objavljen je video snimak na kojem se vidi napad na radnika na benzinskoj pumpi “Nešković” u Bijeljini, na kojem ga muškarac prvo gađa čašom, a potom na izlazu tjera da skine radnu majicu. U objavi je navedeno da se radi o napadu vlasnika lanca “Nešković” bezinskih pumpi Dragana Neškovića na jednog radnika.

Od Dragana Neškovića nismo uspjeli da dobijemo komentar na ove navode, jer se ni juče ni danas nije javljao na naše telefonske pozive.

U Uniji udruženja poslodavaca RS takođe smatraju da je bilo kakav spor neprimjereno rješavati na ovaj način.

“Ukoliko neko ne poštuje pravila, imaju mjere kojima se to rješava. Ovo, u svakom slučaju, nije način rješavanja problema u preduzeću. Ne znamo šta je ko kome konkretno rekao, ali se sporovi ne rješavaju ovako”, naglašava za Srpskainfo predsjednik ove unije Saša Trivić.

Smatra da, s druge strane, o poslovnoj zajednici ne treba suditi po jednom ili nekoliko ljudi.

 “Međutim, mi imamo generalizaciju da niko od poslodavaca ne valja. Naime, ekipa radnika koji imaju svojih problema, liječe frustracije prozivajući poslodavce u javnom prostoru. Dakle, nisu samo radnici ugroženi, nego i poslodavci, jer nemamo instrument da se odbranimo od takvih napada. I radnici svoja prava treba da traže preko institucija, a ne napadanjem poslodavaca po društvenim režama. To pravi lošu klimu”, poručuje Trivić.

Izvor:Srpskainfo