Sezona tek počinje, evo koliko košta smještaj, hrana…

08.06.2022. - Društvo

U popularnom i jedinom morskom ljetovalištu u BiH počela je sezona kupanja, većina turista je iz regiona i inostranstva, ali još nema velike gužve na plažama. Špic sezone očekuju tek u avgustu ove godine.

Neum je doživio turistički procvat prije dvije godine, kada je u jeku pandemije i zatvaranja granica većine morskih destinacija, bio otvoren za turiste svih zemalja.

Ove godine situacija je, razumljivo, nešto drugačija, ali zbog povoljnijih cijena i dobre usluge, u ugostiteljskim krugovima se “šuška” da očekuju jaku turističku sezonu.

“Još nema mnogo turista, ali razumljivo za početak juna. Od 20. očekujemo dolazak većeg broja gostiju”, pričaju neumski ugostitelji.

Sasvim pristojan smještaj u ovom periodu u apartmanima možete rezervisati za 60 maraka (za dvije osobe), dok su cijene u neumskim hotelima nešto veće – kreću se i do 180 maraka po osobi, ali nude mnogo raznovrsniji prateći sadržaj: bazen, velnes i spa.

Na većini plaža ležaljke koštaju oko 8 KM, a toliko iznosi i iznajmljivanje suncobrana. Cijena kafe je 2,5 KM, voda nije za piće i plaća se 3 marke, a čašice alkoholnih pića su u rasponu od 3-6 KM.

Ni hrana po restoranima nije mnogo skuplja nego u ostalim dijelovima BiH. Na jelovniku ćete pronaći dosta bosanskih specijaliteta, pa za ručak možete pojesti porciju ćevapa za 10 KM ili sudžukice za 12 KM.

Paste i pice su od 13 do 15 KM, a porcija mesa sa prilogom oko 17 KM. Ove cijene su, uprkos inflaciji i poskupljenjima, niže nego kod komšija u regiji i primamljive su za turiste sa manjim ljetnim budžetom.

Većini turista problematičan je bio i uzak put preko Svitave do Neuma. Za slabije vozače to je pravi izazov jer se cijelu rutu pribojavate da neće naići vozilo u drugom smjeru.

Dobra vijest je da će dugo očekivana cesta Stolac-Neum početkom jula da poveže jedini grad na moru iz BiH sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak. (Procjenjuju da ćete od Stoca do Neuma moći da stignete za 20 minuta)”.

Za kraj, nešto statistike: iz turističkih zajednica najavili su da očekuju 18.000 gostiju ove sezone, a neumski hotelijeri ističu da cijene neće biti skuplje od 20 odsto u odnosu na cijene prošle godine.

Ako vam se dopada ponuda, pravac Neum!

Izvor:Mondo/Foto:Ivana Šimundža