Seoska arhitektura prošlog vijeka

18.06.2022.

Izgradnja „Semberskog etno domaćinstva“ u Crnjelovu je u završnoj fazi. Ovaj projekat realizuje crkvena Opština Gornje Crnjelovo i Kolo srpskih sestra „Sveta Angelina Srpska“ uz blagoslov Eparhije zvorničko-tuzlanske. Cilj projekta je da se od zaborava sačuvaju stare kuće i prateći objekti koji su u prošlosti krasili domaćinstva u Semberiji, te da se na taj način utiče na razvoj seoskog i vjerskog turizma, što će obogatiti turističku ponudu Grada Bijeljina i šire.

Čuvari tradicije

Dragan Maksimović kao svojevrsni čuvar tardicije poklonio je svoju rodnu kuću iz sela Gornjeg Dragaljevca „Etno domaćinstvu“ koje se nalazi u semeberskom selu Crnjelovo gdje radi kao učitelj a dugo godina je obavljao i funkciju direktora škole.

Dragan Maksimović

„Sve je počelo tako kada mi je Nada Zakić predsjednica Kola srpskih sestara u jednom razgovoru prenijela tu ideju, da je u potrazi za straim i napuštenim seoskim kućama u Semberiji koji datiraju još iz prošlog vijeka i da ima želju da ih stacionira na jedno mjesto. Odlučio sam da jedna od tih kuća bude moja porodična iz rodnog sela Gornjeg Dragaljevca bude premještena u portu hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Kuću sam darivao u maju 2018. a pravljena je 1926.godine“, kaže Dragan Maksimović.

Dodaje da je ponosan što na ovaj način može da doprinese očuvanju naše tradicije.

Crnjelovo

„U svim selima ima mnogo vrijednih starina. Izgradnja semberskog etno domaćinstva je dobar način da sačuvamo od propadanja i zaborava to nasljeđe. Iako sam rođen na drugom kraju Semberije za Crnjelovo me vežu lijepe uspomene, tu radim od 1984. godine i biće tako sve do penzije.  Drago mi je da će moja kuća baš tu nastaviti da živi svoj drugi život, završetak projekta je pri kraju i tu se već održavaju manifestacije kao što je „Sembersko prelo“ i slična dešavanja“.

Maksimović za kraj podsjeća da je nedavno  postavljena turistička signalizacija koja promoviše ovaj projekat.

 

Bijeljina.com