Sefovi za čuvanje oružja rasprodati, prodavnice prave liste čekanja

16.05.2023. - Društvo

U beogradskim specijalizovanim prodavnicama za prodaju sefova u kojima se drži oružje kažu da ovih dana prave liste čekanja, jer sve što su imali, rasprodali su.

 

Gotovo da nema specijalizovane prodavnice u Beogradu u kojoj može da se kupi sef, piše portal RTS-a. Trenutno su svi rasprodati. Liste čekanja u nekim radnjama broje više od 50 ljudi,  a dnevno zove više od stotinu zainteresovanih.

Nemanja Antić iz jedne prodavnice pretpostavlja da su prodate sve zalihe, svi povoljniji i jeftiniji modeli sefova za pištolje, revolvere.

-Svi smo u sličnoj situaciji, jer je tražnja baš velika – dodaje Antić.

Milan Vuković iz prodavnice oružja navodi da je bukvalno za nekoliko sati prodato sve što su imali na lageru.

-Sve ono što su imali uvoznici, to je u roku od dva dana sve rasprodato, jer niko nije očekivao da će odjedanput biti potreban toliki broj ormana – ističe Vuković.

Rafovi u radnjama su prazni. Nema ih više ni u magacinima. Najviše se traže manji sefovi za pištolje, ali i male brave za zaključavanje oružja.

Sef je roba kao i svaka druga. Pri kupovini nije potrebna posebna dozvola, lični podaci ili dokaz o posedovanju oružja.

Zakon jasno propisuje na koji način oružje mora da se čuva u sefu.

-Imaju odvojene fioke i odvojen deo za puške, i jedno i drugo je pod ključem, municija bi morala u skladu sa zakonom da se drži odvojeno u tim fiokama ili pregradicama, samo zaključavanje je jako bitno. Takođe, jako bitno kod sefa je ušrafljivanje u zid, u pod ili orman – navodi Antić.

Koliko koštaju sefovi

Samo u jednoj od šest prodavnica u kojima se ekipa RTS-a raspitivala, trenutno ima sefova, ali svega nekoliko.

Kvalitetniji imaju poseban dio za municiju i okvir, i koštaju nekoliko hiljada evra. Najjeftiniji su oko 300 evra.

 
Pravila
Zakon o oružju i municiji definiše i prenos oružja u posebnim koferima, a oružje u sefu mora da se čuva na adresi koja je prijavljena u ličnoj karti.

Niko osim vlasnika ne smije da zna gde se nalaze ključevi. Kako sefova trenutno nema na tržištu, a potražnja je velika, sve je više onih koji se odlučuju za novi biznis – izradu sefova.

Sefovi se prave najčešće od čelika, nisu zapaljivi i imaju sertifikat. Atest se radi već pri uvozu.

Prošle godine povećana je prodaja ormara za oružje zbog izmjene Zakona o oružju i municiji, kažu upućeni.

Zbog dvije pucnjave u Srbiji koje su se dogodile početkom maja i zbog najave strožih mera, potražnja je sada veća za dvadesetak odsto.

-Taj orman mora da bude od drveta ili od metala, ili od takvog materijala koji je napravljen da ne može lako da se dođe do oružja, znači da ne bude lako dostupno. Propis nalaže da sef mora biti fiksiran za zid, da na primer neki provalnik ne može da odnese ceo orman sa oružjem – objašnjava Milan Vuković.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Ilustracija