Roditelji podijeljeni oko modela nastavka školske godine nakon tragedije u “Ribnikaru” | Bijeljina.com

Roditelji podijeljeni oko modela nastavka školske godine nakon tragedije u “Ribnikaru”

23.05.2023.

Nakon tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” kada je trinaestogodišnjak usmrtio devetoro đaka i čuvara škole, a ranio još šestoro, podijeljena su mišljenja o tome da li djeca treba da se vrate u klupe.

Prvi školski dan je održan juče, iako je dio roditelja bio mišljenja da se školska godina završi 3. maja. Grupa roditelja zastupa stav da se školska godina nastavi, ali u drugoj obrazovnoj ustanovi, dok je određeni broj njih mišljenja da bi djeca trebalo da se vrate u školske klupe.

Predsjednik Savjeta roditelja te škole, Igor Đorđević, kazao je za Blic da je njihov zvanični stav da djeca treba da se vrate u školu.

– Da nastave sa aktivnostima prema planu koji utvrđuje tim koji je za to nadležan i da tek onog trenutka ako zvanično dobijemo od strane te grupe roditelja zahtjev da se mi kao Savjet izjasnimo po tome, onda ćemo se izjasniti – kazao je on odgovarajući na informaciju da je grupa roditelja te škole dala podršku inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave i da se radna školska godina okonča sa 3. majem.

Roditelji nastradale djece su se ranije ogradili od javnog istupanja Đorđevića i njegovog drugog djelovanja, a u dopisu Ministarstvu su naveli da su prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost uprave škole, prije svega direktorke Snežane Knežević, a dijelom i predsednika Savjeta roditelja.

“Mi smo za nastavu, ali bilo gdje drugdje”

Jedan od roditelja, koji je član Savjeta, kazao je za Blic da dio roditelja traži da se školska godina završi, ali da je većina za obustavljanje nastave u zgradi “Ribnikara”, “jer djeca koja su bila u smjeni u toku masakra psihički teško podnose povratak na to mjesto”.

– Mi smo za nastavu ali bilo gdje drugo. Ima i djece iz druge smjene čija su djeca poznavala žrtve i oni su za izmještanje. Za nastavak nastave u Ribnikaru su uglavnom roditelji mlađe djece, za koju oni misle da nisu ni svjesna šta se dogodilo – kazao je jedan od roditelja.

Dodaje i da roditelji čija djeca idu u školu, prate djecu i čekaju ih, te da samim tim “znači da se djeca ne osjećaju bezbijedno”.

– Djeca treba da idu u školu, ali na drugom mjestu. Mi svi radimo i plašimo se da ostavljamo djecu u takvom psihičkom stanju same kod kuće, ali je i to bolje od odlaska u “nezdravu sredinu” kakav je “Ribnikar” sada – navodi izvor Blica.

 

Djeca iz OŠ “Vladislav Ribnikar” koja nisu spremna da idu na nastavu to i ne moraju, a svako dijete i njihovi roditelji moći će tu odluku da promijene u svakom trenutku, navodi se u najnovijem saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvjete je na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savjetom roditelja Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar i Radne grupe za unapređenje mentalnog zdravlja i sigurnosti mladih, dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu.

Kako je saopšteno, ovo su preporuke:

1. Svakom djetetu, koje se ne osjeća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica.

2. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za djecu čiji su roditelji izrazili želju za tim.

3. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promijeni odluku u skladu sa trenutnim osjećanjima svog djeteta.

4. Ministarstvo prosvjete priprema prijedlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar koji biti prvo predstaviti roditeljima, piše Blic.

Šta su zahtjevi roditelja VII/2

– Da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i o tome obavijeste zainteresovane strane

– Da se objasni šta će biti s dječakom i u kom su statusu njegovi roditelji jer postoji strah da će on biti na slobodi

– Da se objasni šta će se i kako, osim obezbjeđenja sredstava, preduzeti povodom renoviranja prostorija škole

– Da se kaže šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom zahtjeva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su iznijeli u javnost spisak sa imenima djece iz odjeljenja, kao i fotografije roditelja i djece

– Određivanje jednog ili manje grupe lica za komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2

– Izradu posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2, uključujući i polaganje male mature

– Formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, po posebnom zahtjevu svakog od roditelja

– Da se svi preživjeli učenici odjeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odjeljenja

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER