Robijaši u zatvorima ne prestaju da kriju nedozvoljene predmete, a evo šta se desi kada ih policija nađe

14.06.2023. - Društvo

Žuti papirić sa natpisom “Voli vas brat” stajao je na dnu šerpe koju je jedan od posjetilaca prije nekoliko mjeseci pokušao da unese u zatvor u Spužu.

 


UIstražnom zatvoru su pretresi postali svakodnevnica, međutim, pritvorenike i zatvorenike to nije omelo da i dalje na razne načine dolaze do nedozvoljenih predmeta poput telefona, alkohola, bodeža…

Telefoni
Posljednji nedozvoljeni predmeti pronađeni su juče.

U ćelijama pritvorenih pripadnika kotorskih klanova službenici su pronašli i oduzeli mobilne telefone.

Tada je spriječen i pokušaj da se visokopozicionirani pripadnici jedne od tih kriminalnih ekipa mobilni telefon dostavi dronom i prebaci preko ograde.

– Minulog vikenda pretresene su sobe u kojima, između ostalog, borave pritvorenici koji su označeni kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. U sobi u kojoj borave pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljari pronađen je jedan mobilni telefon, dok je u ćeliji u kojoj borave pripadnici organizovane kriminalne grupe kavača pronađeno dva telefona. Takođe, spriječen je pokušaj prebacivanja telefona preko ograde, odnosno, službenici su ga pronašli prije nego što su u šetnju izašli pritvorenici koji su trebalo da preuzmu – navodi se u saopštenju.

Kako dalje navode, službenici zaduženi za spoljno obezbjeđivanje primijetili su da se dron više puta približavao štićenom prostoru, a reagovali su kada je onaj ko je navodno pokušao da dostavi mobilni telefon i punjač do prozora sobe u kojoj boravi šef jedne kriminalne grupe.

– Proteklih mjeseci, u svim organizacionim jedinicama spuškoj i bjelopoljskog zatvora, urađeni su opšti pretresi, ali i nakon toga, pronalazimo telefone, bodeže, nedozvoljene tablete. Telefone pronalazimo u manjoj mjeri, jer smo uspjeli da zatvorimo nekoliko veoma važnih kanala, od kojih su bile i kućice na Poluotvorenom odjeljenju – navodi se u saopštenju.

Flaše viskija i loze

Zatvorski čuvari su u krugu Poluotvorenog odjeljenja otkopali dvadesetak flaša alkoholnog pića i više mobilnih telefona. Flaše viskija i loze bile su zakopane u zemlji, u dijelu gdje je kotlarnica.

Navodno, alkohol, telefoni i druga nedozvoljena sredstva odatle su “rasturana” širom zatvora.

Nedozvoljene predmete liftom prebacuju iz sobe u sobu
Sagovornik iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazao je da je menadžment te ustanove izmjestio dvojicu pritvorenika, koji su, prema operativnim informacijama, “rasturali” mobilne telefone.

– Operativnim radom otkrili smo i da visokopozicionirani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, koji su u pritvoru, telefone čuvaju kod onih pritvorenika koji su uhapšeni zbog manje opasnih krivičnih djela, a da ih onda takozvanim liftovima prebacuju iz sobe u sobu, obično tokom noći. Većina tih telefona je oduzeta, ali nastavljamo sa pretresima, kako bi na minimum smanjili broj uređaja za komunikaciju – objasnio je izvor.

U decembru 2022. godine, u sobama Istražnog zatvora u Spužu pronađeno je četiri mobilna telefona, SIM i memorijske kartice, više vrsta nedozvoljenih tableta, igle, špricevi, ampule…

Od četiri oduzeta mobilna telefona, tri su marke Ajfon i pronađena su u sobama u kojima borave pritvoreni članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Dva telefona zakopana u zidu
Dva telefona pronađena su u sobi Istražnog zatvora u Crnoj Gori u kojoj boravi više pripadnika organizovane kriminalne grupe kavčani u novembru 2022. godine.

– Nakon saznanja da pritvorene osobe ponovo posjeduju i koriste nedozvoljene predmete, njihova soba detaljno je pretresena i pronađen je štek. Tokom pretresa pritvorene osobe dobacivale su službenicima, psovali ih i vrijeđali i bili agresivni. O svemu će biti obaviještena Uprava policije – kazao je sagovornik iz UIKS.

Objasnio je da je otkriveno i da pritvorenici kopaju zidove da bi u njih krili nedozvoljene predmete.

– Kada je pretres završen, svi pritvorenici iz te sobe premješteni su u druge – kazao je isti izvor.

Telefoni na dnu šerpe i ceduljica sa natpisom
Jedan od posjetilaca u novembru 2022. godine pokušao je da u specijalno zavarenom dnu šerpe unese nekoliko mobilnih telefona. Na njima je bio i žuti papirić sa natpisom “Voli vas brat”. To je samo jedan od načina na koji iza zatvorenih bedema pokušavaju da unesu nedozvoljene predmete.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su tada da u usljed sprovedenih planiranih operativno-taktičkih aktivnosti, njihovi službenici oduzeli veću količinu nedozvoljenih materija, stvari i predmeta.

– Riječ je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena unutar samih prostorija gdje su smještene uhapšene osobe, a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde UIKS, unosom stvari od strane posjetilaca u koje se nedozvoljeni predmeti i materije skrivaju na poseban način. U prethodnom periodu zabilježeni su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih osoba – naveli su u saopštenju.

Kako se dalje navodi, u svim slučajevima je riječ o djelovanju organizovanih kriminalnih grupa koje posjeduju značajnu logistiku, neograničena finansijska sredstva koja su usmjerena u pravcu omogućavanja posjedovanja uhapšenim osobama nedozvoljenih stvari i materija.

– Sami telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti, mogu da služe za omogućavanje nesmetane komunikacije i eventualno nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koji se doturaju uhapšenim osobama predstavljaju benefit koji se ostvaruje usljed ilegalne trgovine i zloupotrebe po različitim osnovama – saopšteno je tada.

Oni su naveli da je svakodnevno zalaganje službenika obezbjeđenja, koje rezultira oduzimanjem nedozvoljenih predmeta, prekidanjem lanca doturanja, izmještanjem pritvorenika i zatvorenika u sobe u kojima se izvršavaju disciplinske mjere – samice, ali i promjene u programima tretmana i izmještanje zatvorenika u dijelove zatvora u kojima je pojačano obezbjeđenje i praćenje različitim vidovima pritiska, prenosi Blic.

– Od strane neformalnih lidera, koje se ogledaju i u se ozbiljnim vidovima prijetnji, različitim vidovima neprijatnosti sa kojim se profesionalni službenici suočavaju i izvan posla, a sve sa ciljem da ostvare nedozvoljeni benefit – objasnili su iz UIKS.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT