Prvi put u istoriji ispitivanja lijeka za karcinom bolest se povukla kod svih pacijenata

08.06.2022.

Mala grupa ljudi s karcinomom rektuma upravo je doživjela jedinstvenu situaciju u istoriji gdje su njihovi tumori nestali nakon eksperimentalnog liječenja.


Prema New York Timesu, u vrlo malom kliničkom ispitivanju, 18 pacijenata je uzimalo lijek pod nazivom Dostarlimab oko šest mjeseci, a na kraju je svaki od učesnika primijetio da tumori nestaju.

Dostarlimab je lijek s laboratorijski proizvedenim molekulima koji djeluju kao zamjenska antitijela u ljudskom organizmu. Svih 18 pacijenata sa karcinomom rektuma je dobilo isti lijek i kao rezultat tretmana, rak je potpuno izbrisan kod svakog pacijenta. Nije otkriven niti fizičkim pregledom, endoskopijom, pozitronskom emisionom tomografijom, PET skeniranjem ili MR skeniranjem.

Doktor Luis A. Diaz J. iz njujorškog Memorijalnog centra za rak Sloan Kettering rekao je da je ovo “prvi put da se ovako nešto dogodilo u historiji istraživanja karcinoma”.

Prema New York Timesu, pacijenti uključeni u kliničko ispitivanje suočili su se s iscrpljujućim prethodnim tretmanima za liječenje raka, kao što su kemoterapija, zračenje i invazivne operacije koje bi mogle dovesti do poremećaja funkcije crijeva, mokraće, pa čak i seksualne disfunkcije. 18 pacijenata je pristupilo ispitivanju očekujući da će to morati proći kao sljedeći korak. Međutim, na njihovo iznenađenje, dalje liječenje nije bilo potrebno.

Nalazi su izazvali priličan odjek u svijetu medicine. Govoreći za medije, dr. Alan P. Venook, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu u Kaliforniji, rekao je da je potpuna remisija kod svakog pojedinačnog pacijenta “nečuvena”.

On je ovo istraživanje pozdravio kao prvo u svijetu, čak je napomenuo da je to posebno impresivno jer nisu svi pacijenti pretrpjeli značajne komplikacije od probnog lijeka.

Koautorica rada, onkologinja dr. Andrea Cercek, opisala je trenutak kada su pacijenti otkrili da su bez raka: “Bilo je mnogo suza od sreće”.

Za ispitivanje, pacijenti su uzimali Dostarlimab svake tri sedmice tokom šest mjeseci. Svi su bili u sličnim stadijumima raka – bio je lokalno uznapredovao u rektumu, ali se nije proširio na druge organe.

Sada, istraživači raka koji su pregledali lijek rekli su medijima da liječenje izgleda obećavajuće, ali je potrebno ispitivanje većeg obima kako bi se vidjelo da li će djelovati na više pacijenata i da li su karcinomi zaista u remisiji.

 

Izvor:Klix/FOTO:index