Prvi korak u razvoju elektrofiziologije u Bijeljini

18.05.2022.

Profesor dr Lazar Angelov,sa svojim timom iz bijeljinske bolnice „Sveti vračevi“ izveo je u angio sali dve procedure kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma, od kojih je jedan pacijent iz Bijeljine, a drugi iz Istočnog Sarajeva.

Riječ je o kriobalon kateterisanoj ablaciji atrijalne fibrilacije koja se prvi put izvodi u ovom dijelu Republike Srpske. Krioablacija je minimalno invazivna procedura kojoj se pristupa kada je medikamentozno liječenje neuspješno.

Prema riječima profesora Angelkova, atrijalna fibrilacija je najčešća srčana aritmija u svakodnevnoj kliničkoj praksi i predstavlja oko 60 odsto svih aritmija koje se javljaju.

“Poremećaji srčanog ritma su danas toliko česti da možemo reći da se radi o neinfektivnoj epidemiji, a djelovanje antiaritmika je prolazno. Ablacija je najbolji način liječenja atrijalne fibrilacije. U elektrofiziologiji danas se najčešće primjenjuju radiofrekventna i krio – energija, sa procentom uspješnosti od 75 do 85 procenata, s tim što je krioablacija bezbjednija procedura za pacijenta. Zahvaljujem se profesori dr Zlatku Maksimoviću koji je za manje od četiri mjeseca uspio da nam omogući izvođenje ove procedure u kojoj imam decenijsko iskustvo i koje ću prenijeti mladim generacijama ljekara u bijeljinskoj bolnici. Njenom primjenom napravili smo krupan korak u razvoju elektrofiziologije po čemu će bijeljinska bolnica biti prepoznatljiva”,  rekao je profesor dr Lazar Angelkov.

Sreća je, kaže profesor dr Zlatko Maksimović, što u svojim redovima imaju vodećeg aritmologa na Balkanu, profesora Angelkova koji živi i radi u Bijeljini, uz čiju pomoć ćemo bolnicfa razviti elektrofiziologiju i time olakšati lečenje ovdašnjih pacijenata, ne samo u bijeljinskoj regiji nego u Republici Srpskoj”.

“Ovom prilikom želim da pozdravim odluku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kojom se omogućava svim osiguranicima i osiguranicima iz Srpske da biraju bolnicu u kojoj će se liječiti. Time kvalitet dolazi do izražaja, a mi ćemo u narednom periodu još više raditi na tome”,  rekao je direktor Bolnice “Sveti vračevi” profesor dr Zlatko Maksimović.

Zbog upotrebe rendgenskog zračenja procura krioablacije je kontraidikovana kod trudnica, kod akutnog krvarenja ili infekcije. Ljekar na osnovu zdrastvenog stanja pacijenta procenjuje kada će se procedura obaviti. Krioablacija se uglavnom dobro podnosi i najčešće se pacijent već u roku od 24 sata otpušta kući.

Izvor:Večernje novosti/Foto:V. Mitrić