Prve trube svijeta zagrmjeće na Dragačevskom saboru

02.08.2022.

Višestruki pobjednik Dragačevskog sabora trubača i vlasnik titule Prva truba svijeta, Dejan Petrović sa svojim Big bendom, otvoriće 61. festival trube u Guči, koji će biti održan prvog vikenda u avgustu.

Njegov nastup rezervisan je za prvi dan festivala, 5. avgusta od 23 časa, i biće moćna uvertira za najveću trubačku žurku na svijetu.

„Ambasador srpske trube“, kako takođe titulišu Dejana Petrovića, potiče iz muzičke porodice i dosledan je naslednik svog oca, najpoznatijeg srpskog trubača, Milovana Miće Petrovića. Prve nastupe imao je već sa 11 godina, a samo pet godina je bilo potrebno da se popne u sam vrh srpske trubačke scene. U 21. godini postaje najmlađi dobitnik „Majstorskog pisma“, najprestižnije nagrade koja se dodjeljuje na Saboru trubača u Guči.

Pored ovog priznanja, višestruki je osvajač svih nagrada na ovoj manifestaciji.

Od 2006. Petrović sa Big bendom počinje novu etapu u stvaralaštvu, dodajući klavijature, perkusije, bubanj i ženski vokal, a već sljedeće godine bendu se priključuju gitara i muški vokal. Tako formiran, Big bend karakteriše fuzija zvuka tradicionalnih instrumenata trubačkog orkestra i drugih, modernih elemenata, čineći ga autentičnim.

Učestvovao je na svim većim muzičkim festivalima u zemlji, kao i inostranstvu, gdje je predstavljao Srbiju, uvijek sa velikim uspehom.

JEVĐIĆ I DANICA

PORED Dejana Petrovića i njegovog Big benda, prvog dana Sabora u Guči nastupiće i trubački orkestar Dejana Jevđića, kao i Danica Crnogorčević sa bendom.

Izvor:Novosti