Prva evropska država koja zabranjuje riječi kao što su “odrezak”, “burger” i “kobasica”

08.07.2022. - Društvo

Zabrana, o kojoj su se francuski političari dogovorili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru.

Francuska će postati prva evropska zemlja koja će zabraniti korišćenje riječi kao što su “odrezak”, “burger” ili “kobasica” za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi Dojče vele u zvaničnoj uredbi objavljenoj krajem prošle nedjelje, prenosi Poslovni dnevnik.

“Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalno povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svijetu i koji u suštini nisu uporedivi“, objašnjava se u uredbi.

Ova uredba odnosiće se samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji, FNSEA, smatra da uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata da se uvozna roba tako deklariše.

FNSEA smatra da bi sličnu odredbu trebalo uvesti i na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je prije dvije godine odbila takav prijedlog. Neki termini, kao što su “puter”, “mlijeko” i “sir”, već su zaštićeni na evropskom nivou i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

Međutim, “burger” može imati i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda je snažno poraslo poslednjih godina.

 

izvor:Glas Srpske