Pronađeni ostaci drevnog manastira u Emiratima

04.11.2022. - Društvo
Ostaci drevnog hrišćanskog manastira iz perioda prije nego što se islam proširio Arabijskim poluostrvom pronađeni su na ostrvu u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, saopštili su danas zvaničnici.

Manastir na ostrvu Sinijah sada je dio pješčane dine u mjestu Um el Kuvain i baca novo svjetlo na istoriju ranog hrišćanstva duž obale Persijskog zaliva.

Ovo je drugi ovakav manastir pronađen u Emiratima, a star je oko 1.400 godina, prenio je AP.

Dva manastira su kroz istoriju ostala izgubljena u pijesku, dok su hrišćani polako prelazili na islam, koji je postao dominantna religija u ovom regionu.

Hrišćani su danas manjina širom Bliskog istoka. Timoti Pauer, vanredni profesor arheologije na Univerzitetu UAE, koji je pomagao u istrazi prije otkrića manastira, rekao je da su Emirati danas mjesto na kojem se nacije miješaju.

“Činjenica da se nešto slično dešavalo ovdje prije 1.000 godina je zadivljujuća i ovo je priča koja zaslužuje da bude ispričana”, izjavio je Pauer.

Manastir se nalazi na ostrvu u emiratu udaljenom oko 50 kilometara sjeveroistočno od Dubaija. Karbonskom analizom temelja građevine utvrđeno je da ona potiče iz perioda od 534. do 656. godine.

Islamski prorok Muhamed rođen je oko 570. godine, a umro je 632. godine, nakon što je pokorio Meku u današnjoj Saudijskoj Arabiji.

 

izvor:Srna/Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske