Prilika da 200 bijeljinskih studenata ode u Ameriku

24.05.2022.

Odgovor na pitanje zašto u toku studiranja otići u Ameriku,  je prema riječima Vesne Radojičić, studentkinje Fakulteta za računarstvo i informatiku iz Bijeljine, vrlo jednostavan. Kako za portal Bijeljina.com kaže u tih par mjeseci proživi se jedan pravi mali život.

                                          Vesna Radojičić, studentkinja

Zarada, putovanje, poznanstva

„Između ostalog i zato što će to ljeto biti najbolje ljeto u studentskom životu. Program je sjajna prilika za studente da prije svega nauče engleski jezik, zarade novac za nastavak školovanja po povratku, putuju, upoznaju nove ljude i stvore uspomene za cijeli život. Moje ljeto je bilo ljeto 2019.Godine.Provela sam ga u Lake Placidu u New Yorku, malom olimpijskom selu na sjeveru države. Za četiri mjeseca sam upoznala puno ljudi, dosta radila, ali i bila na mnogo žurki i kućnih, a i u čuvenom Roomersu, klubu u kom studenti svakog utorka imaju “Balkan party“, naši ljudi, naša muzika, u Americi, provod je zagarantovan“, ističe Vesna.

Ona dodaje da je nakon perioda rada uslijedio i onaj ljepši dio programa –putovanje.

„Ekskurzija na Nijagarine vodopade, je za mene bilo nešto prelijepo, nezaboravno, neopisivo. Sve je prošlo jako brzo I došlo je vrijeme da krenemo na putovanje. Ja sam sa drugaricama odlučila da ćemo provesti 7 dana u New Yorku I tamo obići sve ono što smo nekad gledale samo u filmovima. Ne mogu vam opisati tu sreću dok šetate tim ulicama I gledate sve ono o čemu ste nekad maštali. Brooklyn Bridge, Little Italy, Wall Street, Central Park, Times Square. Pronašle smo i čuvenu ‘’Kafanu’’ , naš restoran, naša hrana i neopisivo zadovoljstvo kad nakon dužeg vremena pojedete pljeskavicu sa kajmakom. Najbolje ljeto u mom životu i jedno nezaboravno iskustvo i zato bih ovaj program preporučila svim studentima, jer je nešto što definitivno treba probati“, zaključuje Vesna.

Work and travel

Work and Travel USA je najpopularniji međunaroni program Američke vlade koji studnetima omogućava da tokom ljetnog raspusta dobiju studensku radnu vizu i ljeto provedu bilo gdje u Americi radeći sezonske poslove, a zatim putujući.Prema riječima Milane Jungić program kooridnatora u Experience Work and Travel agneciji, mnogi studenti iz Bijeljine se školuju od ovog programa, a već u maju će biti pred odlazak organzovana Orijentacija studenata.

Milana Jungić program kooridnator

Očekujemo 200 Bijeljinaca

„I ove godine očekujemo oko 200 studenata iz Bijeljine da se pridruži našem programu rada i putovanja u Ameriku, polazak je početkom juna.

Satnica 14-16 dolara

Važno je napomenuti i da je godina pandemije bila veoma specifična, definitivno je nećemo zaboraviti iz razloga što je došlo do određenihpromjena koje, prije svega, najviše značaja imaju za učesnike WT programa. Ove godine, prosječna satnica je 14-16 dolara, što je daleko više nego u godini prije Covid-a.Takođe, veliki broj poslodavaca je otvorio više radnih ponuda za naše studente, što znači i više posla.Poslodavci se i dalje takmiče međusobno u želji da imaju što bolju ponudu kako bi što veći broj učesnika bio zaniteresovan za istu, te izabrao baš njih. U suštini, više cijene radnu snagu.Jedna od najvećih promjena koju je donijela pandemija jeste da je za ulazak u SAD potrebna potvrda o vakcinaciji“, zaključuje Jungićeva.

Mogu i vanredni studenti i postdiplomci

Kada su prijave na Summer Work and Travel USA program u pitanju, dobrodošli su svi studenti, redovni ili vanredni, osnovnih, master ili doktorskih studija. Onlajn prijave traju dok se ne popune sva dostupna mjesta. Učesnici programa dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, a po odlasku u Ameriku imaju mogućnost da se druže sa studentima iz cijelog svijeta.

Bijeljina.com