Prijeti li bankrot Ilon Masku?

19.06.2022.

Nakon ulaganja u Dogecoin, Džonson koji je izgubio novac, tvrdi da je bio žrtva “kripto piramidalne sheme za Dogecoin”.

Kriptovaluta Dogecoin nastala je 2013. godine kao onlajn šala. Njegovi tvorci objasnili su da je zamišljen kao ironičan odgovor na dva velika onlajn fenomena: kriptovalute poput bitcoina i onlajn šale o slici psa shiba inu, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Ilon Mask je nekoliko puta istakao dogecoin u svojim objavama na Twitteru, i time doprinjeo da je kriptovaluta, koja je koštala oko 0,5 centi prošlog januara, doesgla oko 7,3 centa prošlog maja. Danas, oko deset časova, vrijednost Dogecoina ponovno je bila oko 0,5 centi.

Izgubili novac

Džonson zahtijeva da se njegova prijava, podnesena njujorškom sudu, definiše kao grupna tužba u ime svih onih koji su pretrpjeli gubitke zbog ulaganja u dogecoin od 2019. godine, navodi AFP.

Otkako je Mask počeo promovisati Dogecoin, ulagači u tu kriptovalutu izgubili su oko 86 milijardi dolara, procjenjuje Džonson. Zahtjeva da najbogatiji Zemljanin vrati ovaj iznos investitorima i istovremeno plati duplo veći iznos kao odštetu, dodatnih 172 milijarde dolara.

Džonson je uvjeren da je Mask povećao “svoju cijenu, tržišnu vrijednost i obim trgovanja” promovisanjem dogecoina. Pritom je uključio Maskove objave na društvenoj mreži Twitter, gdje ima više od 98 miliona pratilaca, među kojima je obećao da će SpaceX “doslovno poslati dogecoin na Mjesec”.

Osjećaju se prevareni

Tužbom je obuhvaćena i Maskova firma “Tesla” koja prihvata dogecoin kao sredstvo plaćanja za određene proizvode.

“SpaceX”, takođe u vlasništvu Maska, takođe je uključen u tužbu jer je jedan od svojih satelita nazvao po dogecoinu.

Džonson je dogecoin usporedio s piramidalnom shemom, budući da virtuelna valuta nema vrijednost i nije proizvod. Osim toga, nije podržan materijalnim sredstvima, a broj “kovanica” je neograničen, prenosi Seebiz.eu.

U SAD-u je u posljednje vrijeme sve veći broj tužbi ulagača koji se osjećaju prevarenim zbog obećanja o kriptovalutama, navodi AFP.

Izvor:Agencije/Foto: Rojters/Andrew Kelly