Povoljnija situacija u poplavljenim područjima; U Gradišci prvi stepen redovne odbrane od poplava (FOTO) | Bijeljina.com

Povoljnija situacija u poplavljenim područjima; U Gradišci prvi stepen redovne odbrane od poplava (FOTO)

18.05.2023.
Situacija na poplavljenim područjima sjeverozapa Srpske se poboljšava. Vodostaji velikih rijeka opadaju, osim Save u Kozarskoj Dubici, koja blago raste, ali ne prijeti. I dalje je veći broj poplavljenih i zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata, a prijete i podzemne vode. U Gradišci proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava. Tokom posjete ugroženim područjima predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković najavio je pomoć.

Novi Grad, poplave -

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu opali su oko 40 centimetara od juče. Do sada su evidentirana 44 poplavljena domaćinstava u naseljima Rudice, Urije, Suhača, Poljavnice i Mlakve, u kojima je potopljen i gradski stadion.

Saobraćaj na deset lokalnih puteva i dalje je u prekidu.

Novi Grad

Kostajnici, Una je niža za 30 centimetara. Poplavljeno je šest stambenih, dva poslovna i veći broj pomoćnih objekata u 25 domaćinstava. Najteža situacija je u Ulici Ranka Šipke.

Kostajnica

Vodostaj Sane u Prijedoru opao je za više od pola metra. Voda se iz pogođenih područja povlači, ali i dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata u Raškovcu i Bišćanima. Јoš prije tri dana voda je ušla u ljetnu kuhinju Smaje Pilipovića. Problem sada predstavlja pojava podzemnih voda, najviše u Gomjenici u Tukovima. Vatrogasci su na terenu.

Kozarskoj Dubici nivo Une tokom noći počeo je blago da opada. U mjestu Špilja poplavljeno je pet, a zaplavljeno tridesetak domaćinstava. Na terenu u ugroženim područjima su i ekipe Republičke uprave Civilne zaštite.

Vlada Srpske pomoći će svim lokalnim zajednicama da se štete od poplave saniraju, poručuje predsjednik Radovan Višković, koji je obišao pogođena područja.

 

Istakao je da je prioritetno da se u Novom Gradurekonstruiše i poboljšaju pumpne stanice, za šta će biti potrebno oko 700 hiljada maraka. U Kostajnici prioritet je izgradnja odbrambeni zida.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, kao i na izlazu iz Kostajnice, zbog izlijevanja vode na kolovoz saobraćaj je potpuno obustavljen.

Gradišci je proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava s obzirom da je vodostaj Save u 10 časova dostigao 700 centimetara.

Uvedene mjere podrazumjevaju stalno praćenje nivoa rijeke i eventualnih promjena na odbrambenim nasipima.

U Gradskom štabu Civilne zaštite ne očekuju osjetni porast vodostaja tokom sutrašnjeg dana kada stiže vodeni talas iz Hrvatske.

 

izvor/FOTO:RTRS