Potrošači u Srpskoj neupućeni u svoja prava

03.09.2023. - Društvo

Žalbe građana u Srpskoj u vezi reklamacija proizvoda i usluga najčešće su u vezi sa nedostacima na bijeloj tehnici, obući, ali i komunalnim uslugama.

Kako je za Mondo rekla Murisa Marić, direktorica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora potrošači imaju mnogo problema sa raznim proizvodima i uslugama, ali je najveći problem nepoznavanje potrošačkih prava.

„Širok je spektar svega onoga na šta se žale potrošači, tako da ima mnogo problema u ovoj oblasti. Danas je sve podložno reklamaciji, mi ne možemo ni izdvojiti neki artikl koji nije bio predmet reklamacije. Najviše problema je sa bijelom tehnikom, zatim obućom, a veliki broj predmeta se odnosi na javno komunalna preduzeća“, rekla je Marićeva.

Dodaje da je su komunalna preduzeća veoma neuređena oblast, te da sva poskupljenja plati krajnji potrošač.

„U javno komunalnim preduzećima se ne zna ni koliko korisnika imaju, niti strategije unapređenja, tako da se na kraju sve „prelije“ preko leđa potrošača. Oni povećaju cijene i onda zadovoljno trljaju ruke“, poručila je naša sagovornica.

Ističe da je ipak najbitinije da građani znaju da postoji zakon koji ih štiti.

„Potrebno je da potrošači budu svjesni da imaju prava i zakon koji ih štiti, te da se obrate udruženjima za zaštitu potrošača kako bi dobili pravovremene informacije kako da ulože reklamaciju kako bi ta prava ostvarili“, rekla nam je Marićeva.

Naglasila je da je dodatan problem što građani u velikom broju slučajeva ne znaju upisati reklamaciju. Sve trgovine ili uslužne djelatnosti moraju imati knjigu reklamacija, a prvi korak potrošača koji ima problem je da se u tu knjigu upiše i opiše nedostatak proizvoda i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, po članu 26. zahtijeva ostvarivanje svojih prava“, objasnila je Marićeva.

Dodaje da za proizvod sa kojim potrošač ima problem, a koji je kupljen prije manje od šest mjeseci, kupac ima pravo zahtijevati nov proizvod ili povrat novca, a nakon tog perioda ,a do 24 mjeseca ima pravo na popravak.

„Kada potrošači budu svjesni šta je slovo zakona reklo tada će biti više zahtjevni u ostvarivanju prava. Većina potrošača koji su se nama obratili riješili su problem pozitivno, ponavljam bitno je samo da budu svjesni da imaju mogućnost ostvariti svoja prava bar u tom roku od 24 mjeseca kada su u pitanju proizvodi sa garancijom“, zaključila je Marićeva iz Udruženja „Don“.

Izvor: Mondo