Porodica dječaka (14) iz Osmaka podnosi privatnu tužbu protiv policije

06.09.2023. - Društvo

Priča o dječaku A.J. (14) iz Osmaka koji je u avgustu ove godine šokirao javnost izjavom da su ga tukli policijski službenici imaće i svoj sudski epilog u parnici, jer se porodica odlučila i za privatnu tužbu protiv policije, potvrdio je za Srpskainfo Zijad Jusić djed dječaka.

“Tražimo samo ono što nam pripada po zakonu, a to je pravda za mog unuka”, dodao je Jusić.

Kaže da se u proteklom periodu niko nije izvinio za ono što je doživio i preživio njegov maloljetni unuk.

“Moram da istaknem da su inspektori koji su nas nakon napada saslušali u Zvorniku bili korektni. Podnesene su i krivična i disciplinska prijava zbog napada, a zamoljeni smo da detaljnije informacije ne iznosimo zbog interesa istrage. Ovdje je jasno krivično djelo, jer je žrtva bio maloljetnik- objasnio je Jusić.

Dodaje da se porodica odlučila i za privatnu tužbu, jer je A.J. pretrpio strah zbog kojeg i danas osjeća posljedice.

Podsjetimo, dječak A.J. (14) iz mjesta Mahala otkrio je da su ga policijski službenici tukli u Policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Ispovijest A.J. i njegovog oca Jusa objavljena je na Fejsbuk stranici Kanal 21. Otac Juso takođe je bio ogorčen na postupanje policijskih službenika i zatražio je da se cijeli slučaj ispita.

Prema izjavama oca, dječak je bio pozvan na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

“Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju – izjavio je ranije otac dječaka Juso.

Iako smo poslali pitanja MUP-u RS da li je nakon prijave utvrđen identitet policijskog službenika ili više njih koji su učestvovali u napadu na maloljetnika, odgovor nismo dobili.

Iz MUP-a je ranije saopšteno da je Policijska uprava Zvornik 23. avgusta oko 8.50 zaprimila prijavu od strane J.J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22. avgusta ove godine oko 8.30 nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetne osobe.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti- saopšteno je ranije iz MUP-a RS. 

Izvor: srpskainfo.com