Poplavljena domaćinstva u Gračacu, zatražena pomoć i evakuacija građana

15.05.2023. - Društvo

U Gračacu je poplavljeno više kuća od kojih je nekoliko odsječeno vodom pa je zatražena pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja radi evakuacije građana, saopšteno je iz Direktorijata Civilne zaštite Hrvatske.

Obilna kiša koja pada na zadarskom području stvara probleme stanovnicima Gračaca, a zbog nadiranja podzemnih voda i izlivanja rijeke Otuče sve službe su stavljene u stanje pripravnosti.

Iz vatrogasne službe navode da se diže i nivo vode u Zrmanji, koja plavi i Obrovac zbog čega se već mora ispumpavati voda.

Stanje u Benkovcu je pod nadzorom, dok u Lišanima i dalje vatrogasci crpe vodu.

Direktor Vodoprivrednog odjeljenja za gornju Savu Tomislav Suton rekao je da bi vrhunac vodenog talasa na Savi u Zagrebu trebalo da dođe u srijedu, 17. maja kada bi rijeka mogla da se izlije iz korita i poplavi područje do nasipa, ali bez većih problema po građane.

“Trenutni nivo rijeke Save u Zagrebu je plus 60 centimetara i ništa ne ugrožava. Očekuje nas kišni period u utorak i srijedu kada bi popodne trebao doći vrhunac vodenog talasa koji će iznositi oko plus 300 centimetara”, rekao je Suton za HRT.

On kaže da su najkritičniji trenutno savski nasipi na području sisačkog i petrinjskog područja, jer je u toku njihova sanacija.

Suton je najavio da će biti preduzete mjere predostrožnosti jer su za utorak, 16. maja najavljene bujične i urbane poplave.

 

izvor/FOTO:Srna/Glas Srpske