Poplavama pogođeno 680 domaćinstava u BiH

18.05.2023. - Društvo

Aktuelnim poplavama u BiH pogođeno je 11 lokalnih zajednica i čak 680 domaćinstava, a bojazan je da će ovaj broj još rasti, jer se očekuje porast Save.


Ove podatke prikupili su članovi Crvenog krsta Republike Srpske i Crvenog krsta/križa BiH koji prate situaciju i pomažu poplavama ugroženim stanovnicima.

– Evakuisane su 32 porodice u BiH, od čega sedam u Republici Srpskoj. Svoj dom su napustila 4 domaćinstva u Novom Gradu, dva u Kostajnici i jedno u Prijedoru, ukupno tridesetak ljudi –  rekao je za Srpskainfo generalni sekretar CK Rajko Lazić.

Crveni krst RS je interventno u Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu poslao pomoć koju su imali na stanju: pakete hrane i vode, čizme, pumpe, isušivače i sredstva za dezinfekciju.

– CK RS će preko Crvenog križa BiH napisati potrebe prema Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca da se aktivira tzv. DREF, hitni fond za humanitarnu pomoć, kako bi se obezbijedio novac ugroženim porodicama. Prošle sedmice smo realizovali upravo jednu takvu pomoć za poplavljena područja u posljednjim poplavama, a za stanovništvo Srpske obezbijeđeno je ukupno 94.015 KM – govori Lazić, dodajući da će i od Savjeta ministara BiH tražiti da odobre novac za domaćinstva pogođena poplavama.

– Procjene su da je za pomoć građanima Srpske i Federacije BiH potrebno oko 5.000 komada konzervirane hrane i vode, po 700 komada ćebadi, prehrambenih paketa, kabanica, to je trenutno. U ove procjene nisu uključene još dvije opštine u kojima se očekuje povećanje vodostaja Save- precizira on.

U Crvenom krstu Novi Grad kažu da su ugroženim sugrađanima uručili prehrambeno – higijenske pakete, kao i deke.

– Među evakuisanim građanima ima i djece. Njima je potrebna posteljina. Primjetili smo da su ljudima potrebne i pumpe kako bi izvukli vodu iz kuća – rekli su u ovom Crvenom krstu.

Očekuju da će u toku dana, putem Crvenog krsta RS, stanovništvu uručiti čizme, kabanice, kante i dezinfekciona sredstva.

 

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:Bijeljina.com