Pomen stradalim srpskim civilima u „Tuzlanskoj koloni“

15.05.2022. - Društvo

Tri autobusa sa porodicama vojnika JNA stradalih u “Tuzlanskoj koloni” na današnji dan prije 30 godina, kao i preživjeli učesnici, krenuli su jutros iz Bijeljine ka Brčanskoj malti – mjestu pogibije nevinih mladića u Tuzli.

Autobuse će do Banj brda obezbjeđivati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a odatle do krajnje tačke u Tuzli policija tog kantona.

Prema najavljenom protokolu, u Tuzli je od 10 do 11 časova predviđena mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen na Brčanskoj malti.

Nakon toga porodice i preživjeli vratiće se na gradsko groblje Pučile u Bijeljinu, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“.

„Tuzlansku kolonu“, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te „Zelenih beretki“.

Izvor:Novosti/Foto: Printskrin Jutjub/TVFS-3