Položili ispit životne zrelosti

25.05.2023. - Društvo

Maturanti Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, njih oko dvije stotine i pedeset, proslavili su večeras u hotelu “Drina” matursko veče, prvi ozbiljniji “ispit životne zrelosti” nakon završene srednje škole.

 

U svečanom defileu bili su budući mašinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike i programiranja, metalostrugari, električari, mašinbravari, vozači motornih vozila, varioci, drvoprerađivači…


Nikola Lukić je završio smjer –  mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.


“Ovaj smjer mi omogućava da se usavršavam u oblasti mašinstva i izrade planova proizvodnje. Planiram da upišem fakultet u Istočnom Sarajevu. Računari me zanimaju od malih nogu, tako da će to biti moja životna preokupacija”, kaže Nikola.

Studiraću arhitekturu u Beču 
Nikolina Bućan, završila je četvorogodišnji smjer, mašinski tehničar za kompjutersko konstrusanje.

“Planiram da upišem arhitekturu u Beču. Tamo imam rodbinu i želim da u Austriji nastavim studije. Žao mi je što je srednja škola tako brzo prošla. Završava se jedna životna epoha i sada moramo ići dalje”, kaže Nikolina Bućan.

 


Srđan Vasilić očekuje dobar provod na maturskoj večeri i on kaže da je ovo za njega bio jedan od najljepših perioda u životu, vrijeme odrastanja i sazrijevanja.


“Planiram da pokrenem neki svoj privatni biznis, kada se  za to stvore odgovarajući uslovi. Ne žurim, neka sve ide nekim svojim tokom”, kaže Srđan.

Strahinja Prodanović učenik generacije 

Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole ”Mihajlo Pupin” kaže da je ovo bila jedna sjajna generacija.


Ove godine oko 250 učenika u deset odjeljenja, pet četvorogodišnjeg i pet trogodišnjeg stepena, završilo je Tehničku školu. Četiri struke su zastupljene u našoj školi, elektrotehnička, saobraćaj, mašinstvo i šumarstvo. Neki od njih će nastaviti studiranje, pretežno u Novom Sadu i Beogradu. Vjerujem da će pokazati dobro znanje na fakultetu i da će mnogi od njih da se sa svojim znanjem vrate u naš grad nakon visokoškolskog obrazovanja. Puno njih upisuje državne fakultete u Srbiji, plasiraju se na budžet.


Vukovac i Dušan Kozomara 
Ove godine učenik generacije je Strahinja Prodanović, dobitnik Vukove diploma. Uz njega je i Dušan Kozomara, odličan sve četiri godine. I on će dobiti Vukovu diplomu. Učenici zanatskih smjerova, nakon stečene diploma, mogu odmah početi da rade u privredi, kako u Bijeljini, tako i u regionu”, kaže Milenko Maksimović.

Bijeljina.com