Pogledajte kako će izgledati novčanica BRIKS-a (Foto)

07.09.2023. - Društvo

Pojavila se prva varijanta jedinstvene valute asocijacije BRIKS.

Ovo je danas saopštila državna televizijska i radio kompanija Irana.

“Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji”, napisano je na platformi X.

Na novčanici su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru monete.

Nakon premijerne demonstracije ruski ambasador je predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta.

Tokom događaja, južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa najavio je da će od 1. januara 2024. još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije, uključujući Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Istovremeno, brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je “zeleni neokolonijalizam” razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primijetio je u razgovoru za “Izvestiju” da je za zemlje članice BRIKS-a veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu i, pošto će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine.

Izvor: Nezavisne