Počelo vještačenje Kostinih stvari

25.05.2023. - Društvo

Tokom istrage stravičnog zločina koji je, kako se sumnja, počinio učenik sedmog razreda 3. maja ove godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru kada je ubio devetoro đaka i čuvara, a ranio šest učenika i nastavnicu, vještačenjem njegovog telefona otkriveno je da je, između ostalog, imao fotografije oružja.

Rano je govoriti šta su pokazali rezultati vještačenja, jer ona su još uvijek u toku. Možemo da otkrijemo samo jedan dio, a to je da su u telefonu dječaka nađene fotografije oružja – rekao je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Navodi da je na vještačenju sedam dokaza

– Na vještačenju su pištolj, Molotovljevi kokteli, telefon, kompjuter, njegova garderoba, kao i lične bilješke pod koje spadaju – njegove sveske, knjige koje je čitao… A ključni dokaz su nadzorne kamere iz škole. Vjeruje se da su na njima snimci ovog nezapamćenog masakra.

Radi se na tome da utvrdimo koga je sve zvao, šta je tačno pričao sa osobama sa kojima je bio u kontaktu, da li se svađao sa nekim, da li je imao neku simpatiju, neuzvraćenu ljubav, zašto su mu većinom djevojčice bile meta, da li je nekome prijetio, da li je njemu neko prijetio. Kompjuter se češlja bukvalno do dana od kada je počeo da ga koristi. Dakle, istražuje se do tančina šta je gledao, čime se zanimao…

Takođe se istražuje da li je gađanje vježbao negdje drugdje osim u streljani sa ocem. Ispituje se i da li je možda nekome najavio šta će da uradi. Takođe, nije poznato kako je dječak znao šifru očevog sefa – rekao je izvor iz istrage.

Podsjetimo, dječaku-ubici bilo je potrebno oko 120 sekundi da upuca 16 osoba, da za to vrijeme promeni šaržere, iskoči kroz prozor i pozove policiju.

Njegov otac se sumnjiči da je oružje ostavio neobezbjeđeno. Na sve optužbe istražitelja, V.K. je rekao “da nije kriv”. U svom stanu, u kojem je živio i njegov sin, u sefu je imao pet pušaka i dva pištolja.

Nakon hapšenja maloljetnik nije pokazao ni trunku kajanja. Bio je hladan, a policajcima je, kako su pojedini naveli rekao da je “psihopata koji mora da se smiri”.

Dječak se trenutno nalazi na psihijatrijskoj klinci.

Kako se ponaša otac osumnjičenog u Okružnom zatvoru
On je u pritvoru Okružnog zatvora od 5. maja 2023. godine nalazi po rješenju Višeg suda zbog krivičnog djela – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Pritvorenik V. K. nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sve osobeu pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog druge osobe, piše Telegraf.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER