Piletina jeftinija zbog uvoza

18.05.2022. - Društvo

Pileće meso u Srpskoj i BiH pojeftinilo je proteklih dana za oko deset procenata, a na pad cijena najviše je uticao uvoz jeftine piletine iz Turske.

Istakao je to za “Glas Srpske” potpredsjednik Koordinacije udruženja peradara-živinara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić, naglašavajući da je situacija na tržištu žitarica i dalje izuzetno teška i nepredvidiva.

“Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske, koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama marketa, što je za moj pojam donekle ilegalno. S druge strane žitarice, kao najvažniji imput proizvodnje, nisu pojeftinile ni fening i cijene su abnormalno visoke”,rekao je Jabandžić.

On je istakao da je veoma nezahvalno prognozirati šta će se dešavati sa cijenama piletine u narednom periodu.

Direktor klanice peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča kod Srpca Velibor Popović naglasio je da će, ukoliko dođe do sniženja cijene sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

“Kada je riječ o kukuruzu, koji je osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u februaru prošle godine cijena tone iznosila je 330 KM, ove godine od 630 do 650 KM, a u prvoj sedmici maja tona kukuruza bila je 730 KM. Problem imamo i sa nabavkom sirovina, a tu je i poskupljenje električne energije od januara za 43 odsto”,  rekao je Popović.

Predsjednik Udruženja peradara RS Đuro Cvijić smatra da u narednom periodu neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

“Cijena pilećeg mesa žive vage trenutno iznosi oko tri KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do momenta prodaje, jasno je da maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada”,  kazao je Cvijić.

Proteklih mjeseci potrošači u Srpskoj i BiH suočavaju se sa drastičnim poskupljenjem gotovo svih životnih namirnica, a kilogram pilećeg filea, koji je u prosjeku koštao između 10 i 12 KM, u jednom momentu dostigao je čak 16 KM.

Potražnja

Iako je u protekle dvije godine pandemija virusa korona dosta uticala na privredu Srpske, prema riječima Velibora Popovića, u radu klanice “Perutnina Ptuj” nije bilo većih problema.

“Ne možemo se požaliti da smo imali poteškoće jer je prodaja bila zadovoljavajuća, možda čak i iznad očekivanja. To je karakteristično za krizne situacije jer se ljudi trude da prvo obezbijede zalihe hrane i lijekova”, smatra Popović.

Izvor:Glassrpske