Pet jeftinih načina kako da zagrijete kuću ili stan

29.09.2022.

Već uveliko su počele pripreme za zimu, poput kupovine ogrjeva, a cijene su drastično skočile zbog rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji. Čak i oni sa centralnim grijanjem, susreće se sa porastom računa, a ovo je nekoliko savjeta kako da dodatno zagrijete dom bez dodatnih troškova.

1. Iskoristite rernu

Nakon pečenja nekog jela, kada ugasite rernu, ostavite je otvorenom. Na taj način, preostala toplota zagrijaće prostoriju u kojoj se nalazi. Ništa vas neće koštati, a dobićete dva u jedan – spremljeno jelo i zagrejanu prostoriju.

2. Obložite prozore i vrata

Loše dihtovanje vrata i prozora može da rashladi vaš dom. Zato obratite pažnju na malene propuhe i potrudite se da ih obezbjedite i zapušite nekom tkaninom ili sunđerom.

3. Zatvorite sobe

Ukoliko u kući ili stanu imate više soba, a u kojima inače provodite manje vremena, ne zaboravite da ih zatvorite. Na taj način, zadržaće se dovoljno toplote u glavnoj prostoriji u kojoj boravite, kao što je, na primjer, dnevna soba.

4. Iskoristite tepihe

Tepisi su odlična barijera između hladnog poda i vas. Tokom zimskog perioda izaberite neke deblje i mekane tepihe i nećete se pokajati, a ni prehladiti.

5. Osigurajte radijatore

Prije greijne sezone, ukoliko imate centralno grijanje, provjerite sve radijatore u kući. Ako je vazduh u njima zarobljen, to znači da oni neće raditi kako treba. Zato je savjet da malo odvrnete ventile i pusite radijatore da “prodišu”!

Izvor:Agencije