Pazite šta nosite ako putujete preko granice

09.04.2023. - Društvo

Kad ulazite u Hrvatsku iz zemalja koje nisu u šengenskom prostoru, postoje ograničenja stvari, vrijednosti i proizvoda koje možete nositi sa sobom, a dobro je sjetiti se toga ovih dana kad se putuje i posjećuje rodbinu.

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je ušla u zonu slobodnog kretanja robe i ljudi u 27 zemalja članica. Dignute su rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok na graničnim prelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom na snazi ostaje stari režim prelaska, a kontrola vanjskih granica je pojačana.

Neka su pravila ostala ista kao i prije ulaska u Šengen, jer je Hrvatska od ranije članica EU, no ulaskom u Šengen najduža vanjska granica Evropske unije s BiH i Srbijom sada je postala i najduža vanjska granica Šengena, a šengenski režim vrijedi i na granici s Crnom Gorom.

Proizvodi životinjskog porijekla, hrana i biljke
U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU i Šengena, te zemalja trećeg svijeta ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med.

Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog porijekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do dva kilograma po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može unijeti 20 kilograma “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće, te rezano bilje, potreban je fitosanitarni sertifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Alkohol, duvan, gorivo, parfemi

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva, te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 odsto vol. alkohola (votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 odsto vol. alkohola ili dvije litre “pojačanog” vina (šeri ili porto) ili pjenušavo vino.

Kod unosa duvana moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih duvanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 evra po putniku ili 430 evra po putniku koji putuje vazduhom ili morem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku, možete nositi najviše 10 litara goriva u prenosnom spremniku. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Gotovina

Ako preko granice planirate nositi više od 10.000 evra u gotovini, morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste hljeba, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se prenijeti i čokolade i slatkiši, tjestenina i rezanci, takođe, termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati supe i poboljšivači okusa.

Imajte na umu da carinska tijela na vanjskim granicama Šengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenisaće i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 evra, prenosi N1.

 

 

izvor:N1/Srpskainfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER