Ovo je najljepše selo na svijetu

06.05.2023. - Društvo
Neugledno mjesto, nepoznato čak i onima koji žive na Tajvanu, zahvaljujući jednom kreativnom dekici postalo je svjetska turistička atrakcija

 

Lako možete da ga obiđete za 15 minuta jer broji samo 11 kuća, ali turisti se tu satima zadržavaju. O tome kako je nastalo Dugino Selo slušaju strpljive lokalce koji, osim kineskog, govore engleski, španski i francuski.

Hoće da upoznaju njegovog tvorca, vremešnog Huang Jongfua, saznaju svaki detalj iz života nekadašnjeg vojnika koji je u poznim godinama postao umjetnik i – do besvjesti ga fotografišu.

A priča o ovom seocetu ide ovako: mjestašce je bilo praktično nepoznato, čak i stanovnicima Tajvana, sve do 2010. godine.

Ruinirano naselje, koje je davno izgradila vojska, sigurno bi u tišini nestalo s lica zemlje i tu bi nikla neka moderna naseobina da jedan domišljati čovek nije riješio da ga sačuva po svaku cijenu.

To je mjesto koje je volio i nije želio da dopusti da totalno nestane s lica zemlje.

Nakon što je kupio kuću od samo 10 kvadrata, u kojoj je živio, a u tom trenutku bio je jedan od retkih koji su naseljavali selo jer je već bilo srušeno više od 1.000 domova, vremešni Huang Jongfu počeo je da je oslikava duginim bojama.

Prvo je na zidu sobe naslikao pticu, a komšijama se to svidjelo pa je počeo da boji i njihove kuće.

Spektakularne murale vidjeli su studenti sa obližnjih fakulteta i podnijeli peticiju gradonačelniku Tajčunga da ih sačuva. On je pristao i tako je rođena nova atrakcija Tajvana – Dugino Selo, koje godišnje obiđe više od milion turista.

Presrećni Huang, koji je početkom 2023. napunio 100 godina, danas nosi nadimak Deda Duga i još se svakog jutra budi u četiri sata da bi radio na održavanju svojih umjetničkih djela, na kojima su životinje neizostavan motiv, a pored njih tu su i detalji iz njegovog djetinjstva, obojeni primjesama ljubavi i humora.

Nadareni nadrealista sa unukom i prijateljima pravi i suvenire koje turisti rado kupuju. U prodavnici, koju vodi Huangov unuk, kao alva idu šeširi, lepeze, kišobrani i još mnogo toga s dedinim umjetničkim pečatom. Danas se mogu vidjeti u svim krajevima svijeta.

Na ulazu u selo, do kojeg se iz Tajpeja stiže specijalnim vozom ili turističkim autobusom (koji su takođe obojeni duginim bojama), ima nekoliko tezgi sa ukusnim zalogajima, služi se kafa u šoljicama oslikanim Huangovom četkicom, a i sladoled se ovdje pravi u duginim bojama, piše Kurir stil.

Kapija kuće neobičnog umjetnika prekrivena je bilješkama koje ostavljaju oduševljeni turisti poput: “Deda Dugo, ti si čudesan” i “Slike su tako lijepe, molim vas, nastavite da budete šareni”.

Svi koji su ga obišli slažu se da je ovo srećno mjestašce i te kako vrijedno posjete, a vremešni Deda Duga se nada da će biti sačuvano za generacije koje dolaze.

 

izvorGlas Srpske/FOTO:Profimedia