Ovo je lista voća i povrća koje sadrži najviše pesticida

18.03.2023. - Društvo

Voće i povrće su osnova zdrave prehrane, ali ako unosimo domaće ne tretirano raznim hemikalijama. Međutim, većina ljudi voće i povrće kupuje u trgovinama, gdje se prodaju proizvodi tretirani pesticidima.

 

Mnoga istraživanja potvrdila su zdravstvene dobrobiti jedenja voća i povrća, ali šta ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?

Istraživanje neprofitne skupine

Environmental Vorking Grup (EVG) pokazalo je da više od 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. Studija se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz hiljada uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.

Nakon završenog istraživanja EVG je na osnovu rezultata izradio dva popisa: “Dirti Dozen” koji uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Klin Fiftin” koji uključuje proizvode s najnižom razinom pesticida.

Lauren Manaker je rekla da pesticide ne sadrže samo konvencionalni proizvodi, već i da organski ne znači nužno bez pesticida”.

– Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća. Na primjer, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka – dodala je.

Popis voća i povrća s najviše pesticida: jagode, špinat, kelj, raštika, gorušica, breskve, kruške, nektarine, jabuke, grožđe, trešnje, borovnice, zeleni grah, prenosi

 

izvor:klix/FOTO:Shutterstock